Apolitični

Amerikanci u dezinficijensima pronašli smrtonosnu kemikaliju. Trebaju li Hrvati biti na oprezu?

Američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) prošlog je tjedna na tržištu identificirala čak 77 sredstava za dezinfekciju ruku koji su sadržavala opasne količine metanola, toksične tvari koja može uzrokovati vrtoglavicu, oštećenje živaca i sljepoću, prenosi LiveScience

Smrtonosan u malim dozama

Proizvodi koji sadrže ovaj “drvni alkohol”, kako se često naziva metanol, posebno su rizični za malu djecu, koja ih mogu slučajno progutati, ali i za odrasle koje namjerno konzumiraju ova sredstva kao zamjenu za alkoholna pića. 

Nažalost, možda ni ne postoji pravi način da Amerikanci saznaju sadrži li njihov dezinficijens opasnu kemikaliju jer je po mirisu izuzetno sličan etanolu, a neki od proizvođača dodaju mirise kako bi zavarali i stručnjake. 

Potpuno je opravdano postaviti pitanje mogu li se opasni dezinficijensi naći i na našem tržištu. FDA ne provjerava dezinficijense prije nego što oni dospiju na tržište, ali iz hrvatskog Državnog inspektorata navode da to u Hrvatskoj nije slučaj jer su pravila Europske unije stroža nego ona američka.

Cijeli članak možete pročitati na: rtl.hr

Foto: Pixabay