Apolitični

Amerika odobrila brze testove na koronu: Koštaju 5 dolara, rezultati za 15 minuta

AMERIČKA Administracija za hranu i lijekove (FDA) izdala je odobrenje za hitnu upotrebu (EUA) brzog testa na covid-19 kompanije Abbott Laboratories.

Radi se o testu naziva BinaxNOW COVID-19 Ag koji daje rezultate u roku od 15 minuta, a kompanija ga planira prodavati po cijeni od 5 dolara. Komplet za testiranje je izuzetno praktičan te izgledom i veličinom nalikuje kreditnoj kartici, piše u priopćenju tvrtke Abbott Laboratories.

Visoka sigurnost rezultata

Prema podacima kliničke studije koju je kompanija provela u suradnji s nekoliko vodećih američkih istraživačkih sveučilišta, BinaxNOW test pokazao je osjetljivost od 97,1% (sposobnost točne identifikacije onih koji imaju virus) i specifičnost od 98,5% (sposobnost točne identifikacije onih koji nemaju virus) kod pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi covidom-19 u prvih sedam dana od pojave simptoma.

“Masovna uporaba ovog testa omogućit će desecima milijuna ljudi pristup brzom i pouzdanom testiranju”, rekao je epidemiolog Joseph Petrosino s Medicinskog fakulteta Baylor.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay