Apolitični

Američki virolozi upozoravaju da je Covid-19 tek uvertira za još gori i ubojitiji virus

Ipak, ovo zastrašujuće predviđanje iz Washingtona istovremeno je i poziv na globalnu medicinsku mobilizaciju i stvaranje globalnoga antivirusnog saveza.

Prema mišljenju epidemiologa Michaela Thomasa Osterholma, člana savjetničkog korona tima američkog predsjednika Joea Bidena, takav savez bi se treba pripremati za pandemiju koja bi mogla trajati godinu ili dvije.

Ovaj antivirusni savez, smatra dr. Osterholm, trebao bi biti neka vrsta vojno-medicinskog NATO-a čije bi članice trebale zajedno djelovati na budućoj antivirusnoj bojišnici.

Još precizniji plan ovakve budućnosti napravio je dr. Nathan Wolfe koji je svjetske vlade pozvao da osnuju promatračnicu virusa.

Naime dr. Wolfe je predložio osnivanje središnje baze podataka o virusima u kojoj bi mladi računalni stručnjaci uz pomoć računala i mobitela prikupljali, analizirali i kombinirali ogromnu količinu podataka iz čitavog svijeta. Bila bi uvedena lokalna karantena, stigla bi medicinska i svaka druga pomoć. Usporedo s time, ujedinjeni svijet bi bio u stanju vrlo brzo proizvesti cjepivo za novu vrstu virusa.

RAT OKO CJEPIVA

Ipak, kako sada stoje stvari, od globalnoga protuvirusnog saveza neće biti ništa.

Naime, Kina je nedavno bojkotirala istragu Svjetske zdravstvene organizacije o lanjskoj eksploziji koronavirusa u gradu Wuhanu. Čak što više, da bi zaplašile kritičare i spriječile daljnju raspravu o toj temi kineske vlasti su trgovačkim sankcijama kaznile Australiju koja ustrajno inzistira na provođenju istrage u Wuhanu.

Istovremeno, u svijetu se vodi pravi trgovački rat oko cjepiva. Rat u kojem je Europa, sasvim neočekivano “izvisila”.

Da stvar bude gora, pitanje izbora cjepiva postalo je političko i ideološko pitanje jer se, npr. u Hrvatskoj, prešutno vjeruje da izbor ruskog ili kineskog cjepiva znači i političko i strateško svrstavanje izvan euroatlantskih integracija.

Zbog svega ovoga nema razloga za optimizam. Treći svjetski, medicinski rat, na koji upozorava koronasavjetnik američkog predsjednika Joea Bidena, vjerojatno će nas zateći nespremne.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay