Apolitični

Američki startup ima ideju kako stvoriti tihi leteći taksi

Kalifornijska tvrtka Overair razvija letjelicu Butterfly koja ima mogućnost vertikalnog polijetanja i slijetanja uz tehnologiju koja omogućava manju potrošnju energije i nižu razinu buke

Tržište električnih letjelica s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja (eVTOL) sve je zasićenije. Svako malo pojavljuju se novi startupi, ideje, projekti i letjelice koje imaju cilj biti “leteći automobili”, “zračni taksiji” ili nešto slično, a gotovo se svi bore s istim problemom – malenim dosegom multirotorskih dronova i visokom razinom buke koju proizvode, a koja nije baš poželjna za urbana okruženja.

Već smo vidjeli neke primjere letjelica koje bi trebale stvarati manje buke od postojećih, a to je i glavna misija kalifornijskog startupa Overair. Njihova konceptna eVTOL letjelica naziva se Butterfly, a trebala bi donijeti inovacije u području sigurnosti, pogona i smanjenja buke prilikom leta.

Planirani doseg Butterflya je oko 160 kilometara s jednim punjenjem baterija, pri čemu bi on trebao biti u mogućnosti prevesti do pet osoba i njihovu prtljagu. Tvrtka je do sada već zatvorila prvu rundu investicija i planira do 2023. godine obaviti prvi let svojeg letećeg taksija. Nakon toga, 2025. godine trebali bi letjelicu i certificirati, a godinu nakon toga planiraju je pustiti u komercijalnu upotrebu.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr