Apolitični

Američki poduzetnik biranim riječima o kupovini virtualnog zemljišta: “To je najgluplje s****”

Neki investitori su za virtualna zemljišta i kuće platili veće iznose nego za zemljišta i nekretnine u pravom svijetu.

O virtualnoj imovini i metaversu nedavno je govorio i poduzetnik Mark Cuban, ljubiteljima NBA-a poznat kao entuzijastični vlasnik Dallas Mavericksa, ali i po svojoj ulozi u Shark Tanku. Također, on je i poznati investitor u kriptovalute, no kako je rekao tijekom jednog nedavnog intervjua, nije ljubitelj investicija u virtualnu imovinu: Najgluplja stvar je što ljudi kupuju nekretnine na takvim mjestima. To je najgluplje s**** ikad”.

Nakon velikog pada vrijednosti kriptovaluta tijekom kojeg su mnogi izgubili velike svote novaca, smanjio se i interes za metaversom i investicijama u virtualne svjetove.

Među takvim najpopularnijim prostorima su platforme poput Sandboxa i Decentralanda unutar kojih su investitori mogli kupovati virtualna zemljišta kao NFT na kojima su mogli “graditi” virtualne zgrade i kuće, zabavne parkove i slično ili ih jednostavno preprodati i razliku staviti sebi u džep. Prilično slično kao i s pravim nekretninama, a čak je i cijena virtualnog zemljišta ponekad skuplja u odnosu na zemljište koje se plaća u stvarnom svijetu. Brojne kompanije poput JP Morgana, Samsunga, Adidasa, Warner Music Groupa kao i celebrity poput Snoop Dogga kupili su takva virtualna zemljišta.

Koliko se situacija na ovom tržištu promijenila, najbolje možemo vidjeti po vrijednosti transakcija u metasvjetovima koje su u padu od studenog, od kada je počeo i pad kriptovaluta. Ukupna vrijednost transakcija u najvećim metaverse platformama poput Sandboxa, Decentralanda i Voxela prije desetak mjeseci iznosila je više od 60 milijuna dolara, a sada ona iznosi samo nešto više od 150 tisuća dolara, dok je u isto vrijeme prosječna cijena digitalnog zemljišta pala s više od 32 tisuće dolara na oko 6 tisuća dolara.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay