Apolitični

Američki pijanist Paul Cardall nastupa za zadarsku bolnicu

U petak, 11. rujna u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održat će se koncert pijanista Paula Cardalla. Tako Zadrani ponovno pokazuju svoje veliko humanitarno srce jer će ovom prilikom prikupljati novac za Odjel kardiologije Opće bolnice Zadar u svom gradu. Za to su odabrali svjetskog pijanistu iz SAD-a koji izvodi takozvanu novu klasiku. Sa svojim posljednjim albumom 40 Hymns for 40 days po drugi se put našao na prvom mjestu američke Billboard ljestvice. Njegov životopis nam govori da je rođen s teškom bolešću srca koje je operirao više puta, a zatim prije 6 godina i transplantirao, stoga njegov osebujan i istodobno minimalistički pijanistički stil proizlazi iz njegovog osobnog iskustva.
Kako sam kaže, njegova glazba dolazi iz srca, i to onog koje mu je omogućilo, novi život. Interpretacija i umjetnička invencija ovog umjetnika inspiraciju nalazi upravo u toj nevjerojatnoj životnoj priči koja mu istodobno daje snagu da djeluje kao humanitarac.
I ne samo kod nas, već diljem svijeta prikupljaju novac za potrebna liječenja. Svojom glazbom i koncertima Cardall podiže svijest o problemima koje donose bolesti srca, osobito kod djece. To gledatelji diljem svijeta prepoznaju i na njegovim se humanitarnim muziciranjima uvijek traži mjesto više.
Cardall je umjetnik koji i na kanalu Youtube obara rekorde po broju pogleda, a zanimljivo je kako u posljednje vrijeme veliku popularnost postiže u Aziji.
Evo ga u našoj Hrvatskoj, u Zadru, nakon vrlo uspješne europske turneje. Nakon Londona, Surreyja, Ljubljane i Budimpešte, osim u Zadru, Paul Cardall održat će koncert i u Zagrebu. U Zadru će mu na koncertu gostovati mladi pijanist s Pašmana, Ivan Štorić, student pete godine klavira na Umjetničkoj akademiji u Splitu.
Dođite na koncert vrhunskog umjetnika novije klasike i učinite dobro djelo za kardiologiju Opće bolnice u Zadru.
Više u kategoriji: Glazba; Kultura
Foto: HNK Zadar
D. Šabić, mag. nov.