Apolitični

Američka vojska razvila cjepivo protiv korone i svih varijanti, uključujući i omikron

U idućih nekoliko tjedana znanstvenici s vojnog Instituta za istraživanje Walter Reed očekuju kako će objaviti da su razvili cjepivo koje je učinkovito protiv koronavirusa i svih njegovih varijanti, uključujući i omikron, te protiv ranijih virusa SARS-a koji su ubili milijune ljudi diljem svijeta.

Postignuće znanstvenika rezultat je gotovo dvogodišnjeg rada. Vojni laboratorij je primio prvu DNK sekvencu koronavirusa koji uzrokuje covid-19 početkom 2020. godine. U ranoj fazi pandemije odjel za zarazne bolesti Instituta Walter Reed odlučio se usredotočiti na izradu cjepiva koje bi djelovalo ne samo protiv postojećeg soja, već i svih njegovih potencijalnih varijanti.

Ranije ove godine je s pozitivnim rezultatima završilo ispitivanje cjepiva Waltera Reeda ‘Spike Ferritin Nanoparticle’ (SpFN) na životinjama. Prva faza ispitivanja na ljudima, koja je testirala cjepivo protiv omikrona i drugih varijanti, završila je ovog mjeseca također s dobrim rezultatima koji su sada na konačnoj reviziji, rekao je šef odjela za zarazne bolesti Instituta Walter Reed dr. Kayvon Modjarrad.

– Odlučili smo igrati igru na duge staze, a ne se samo fokusirati na izvornu pojavu koronavirusa. Bilo nam je jasno da će virus mutirati i da će se pojaviti nove varijante, kaže Modjarrad.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay