Apolitični

Američka TV najavila korištenje AI voditelja: “Koncept lažnih vijesti imat će potpuno novo značenje”

U kontroverznom potezu, TV mreža Channel 1 sa sjedištem u Los Angelesu planira uvesti AI voditelje vijesti. Odluka je to koja je uznemirila novinare diljem SAD-a. Mreža ima za cilj rasporediti te digitalne novinare za ažuriranje globalnih vijesti na besplatnim streaming platformama koje podržavaju oglase kao što su Crackle, Tubi ili Pluto, potencijalno već u veljači iduće godine.

Kristen Ruby, izvršna direktorica Ruby Media Groupa, izrazila je duboku zabrinutost planiranim potezom Channel 1. “Kada AI voditelji vijesti zamijene ljudske voditelje vijesti, koncept lažnih vijesti imat će potpuno novo značenje”, smatra Ruby. Alec Lazenby, novinar kanadskog BC Todaya, izrazio je isto mišljenje, naglašavajući potencijalni negativni učinak na ionako posrnulu industriju vijesti.

Osnivač Channela 1 Adam Mosam priznao je neizbježnost zlouporabe umjetne inteligencije, ali je ustvrdio da je tvrtka predana odgovornoj uporabi AI-ja. Unatoč Mosamovim uvjeravanjima, očit je skepticizam javnosti, sa strahom od distopijske budućnosti u kojoj računalni algoritmi generiraju neobuzdane ‘lažne vijesti’.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Image by prostooleh on Freepik