Apolitični

Američka nuklearna regulatorna komisija odobrila dizajn nuklearnog reaktora iduće generacije

Korak bliže novoj energetskoj renesansi: Odobrenjem dizajna nuklearnog reaktora iduće generacije, SAD ulaze u novo energetsko doba.

Američka nuklearna regulatorna komisija (NRC) certificirala je, po prvi put, dizajn za napredni mali nuklearni modularni reaktor (SMR). To omogućuje energetskim kompanijama odabir naprednog dizajna reaktora prilikom podnošenja zahtjeva za licencu, za izgradnju i rad nove elektrane u SAD-u.

Spomenuti certifikat značajan je jer pruža potencijalno rješenje za klimatske promjene, ali koje je zapravo još uvijek kontroverzno među zagovornicima zaštite okoliša. Drugim riječima, to je svojevrsno zeleno svjetlo američkih vlasti za potpuno novu generaciju nuklearnih reaktora.

Zagovornici nuklearne energije željni su prenijeti tehnologiju iz laboratorija u stvarni svijet, a njihov argument jest da nuklearne elektrane, koje ne ispuštaju stakleničke plinove, mogu pružiti prijeko potrebnu rezervu solarnoj energiji i energiji vjetra, koja varira s vremenom.

Budući da su SMR-ovi mali i modularni, odnosno mogu se tvornički sastaviti, također bi trebali biti jeftiniji i lakši za izgradnju te postavljanje od tradicionalnih nuklearnih elektrana i njihovih reaktora.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr