Apolitični

Američka kompanija želi se dokopati fotografija lica gotovo svih ljudi na svijetu

U nedavnom pitchu za investitore kompanija Clearview AI objavila je svoje planove za blisku budućnost koji se čini prilično zastrašujućim za privatnost korisnika diljem svijeta. Ova kontroverzna kompanija prikuplja fotografije osoba s brojnih internetskih stranica i društvenih mreža te koristi tehnologiju prepoznavanja lica za identifikaciju, a njenim se uslugama koristi američka policija!

Prema medijskim natpisima, Clearview AI krajem prošle godine već je prikupio 10 milijardi fotografija korisnika te mjesečno dodaju još 1,5 milijardi u svoju bazu podataka. Od početka 2020. do kraja prošle godine “indeks lica osoba” koje posjeduje ova kompanija narastao je s 3 na 10 milijardi, a konačni cilj je puno veći. Naime, unutar jedne godine žele prikupiti čak 100 milijardi fotografija lica, a uz tako veliku bazu podataka, gotovo svaka osoba na svijetu mogla bi se identificirati, objasnili su svoj konačan cilj.

Također, planiraju proširiti svoj poslovni model i istraživati nove tehnologije poput prepoznavanja osoba po načinu na koji hodaju, prepoznavanja lokacije na temelju fotografije, skeniranja otisaka prstiju iz daljine itd.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay