Apolitični

Amazonov robotaksi dobio dozvolu za vožnju javnim cestama

Kompanija Zoox protekloga je vikenda prvi puta pustila svoje autonomne taksije u promet na ulicama SAD-a, nakon što im je kalifornijski Odjel za motorna vozila za to izdao dozvolu

Prvi puta u povijesti automobila javnim ulicama u SAD-u prometuje potpuno autonomno vozilo, koje je “iz nule” izrađeno tako da bude robotaksi – bez mjesta za vozača, bez upravljača i bilo kakvih ručnih komandi. Uspjelo je to Amazonu i njihovoj kompaniji za robotaksije Zoox, koja je prošloga tjedna od kalifornijskog Odjela za motorna vozila (DMV) dobila dozvolu za prometovanje svojih automatiziranih taksija u toj saveznoj državi. Slijedom dozvole, prvi su namjenski robotaksiji izišli na ceste već protekloga vikenda i odmah prevezli svoje prve putnike.

Slijedi još testiranja

Zoox neće odmah početi raditi kao taksi usluga, već će uslijediti niz dodatnih testiranja i prometovanja na kraćim, posebno definiranim relacijama. Od ovoga će proljeća sami zaposlenici te kompanije moći uzeti Zooxov robotaksi i prevesti se, u radno vrijeme, od jedne kompanijske lokacije do druge.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr