Apolitični

Alkari i alkarski momci na proslavi Dana OSRH

 

U subotu (danas), 28. svibnja Oružane snage Republike Hrvatske proslavit će 25. godišnjicu svog postojanja. Središnja svečanost održat će se u Zagrebu, na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici.

Naime, 28. svibnja 1991. godine na ovom mjestu održana je svečana smotra brigada Zbora narodne garde uz svečani mimohod i polaganje prisege. Spomen na taj dan slavi se kao Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan hrvatske kopnene vojske. Na tom događaju od prije četvrt stoljeća u živopisnim odorama ispred predsjednika dr. Franje Tuđmana i cijelog tadašnjeg hrvatskog državnog vrha postrojili su se i alkari i alkarski momci koji će i ove godine sudjelovati u proslavi.
„Prošle godine Alkarsko društvo, odnosno alkari i alkarski momci sudjelovali su na brojnim događanjima u Hrvatskoj i u svijetu. Ništa manje obveza neće biti niti ove godine. Već ovoga vikenda alkari i momci sudjelovat će na dva velika događaja, na svečanosti u prigodi obilježavanja Dana OSRH i Dana Grada Zagreba. To nam je čast i s radošću ćemo sudjelovati na tim svečanostima”, istaknuo je predsjednik VAD-a dr. Stipe Jukić.


Ovoj svečanosti, koja će početi u 9 sati, prisustvovat će četiri alkara i četiri alkarska momka. Dan poslije, u nedjelju 29. svibnja deset alkara i deset alkarski momaka u 17 sati sudjelovat će na mimohodu hrvatskih povijesnih postrojbi koji će se održati na trasi od hipodroma, ulicom Grada Vukovara preko Mosta slobode, ponovno do hipodroma.

Izvor i foto: ferata.hr,alka.hr