Apolitični

Alexander Abela u kinu Zlatna vrata

Britanski redatelj, Alexander Abela ovog petka, 23. rujna gostuje u splitskoj kinoteci Zlatna vrata gdje će nakon projekcije svog filma Makibefo održati predavanje o snimanju spomenutog filma te će vrlo rado odgovoriti na vaša pitanja.

Iako je najavljivani gost, Peter Greenaway, zbog pretrpanog rasporeda morao otkazati predavanje unutar kinoteke Zlatna vrata te druženje s ljubiteljima njegove filmografije, petak u Zlatnim vratima ipak će biti uzbudljiv. Uz projekciju filma Makibefo iz 2001., filmsku adaptaciju Shakespeareovog Macbetha, u programu kinoteke sudjelovat će i sam redatelj filma, Alexander Abela, kako bi sve prisutne ljubitelje filma dodatno približio iskustvu snimanja Makibefa, te uz ugodno druženje, odgovorio na sva pitanja zainteresiranoj publici. Projekcija filma započet će u 19 sati u dvorani kinoteke Zlatna vrata.

Alexander Abela – Makibefo

Alexander Abela mladi je, ali i kontroverzni britanski filmski redatelj koji je svoju publiku osvojio na nekoliko svojih filmskih uradaka, a među njima je i film koji će se večeras prikazati u kinoteci Zlatna vrata – Makibefo.

Makibefo je prvi filmski uradak redatelja Abele, a snimljen je 2001. godine. Naime, Abela se, odbijajući savjete i pomoć stručnih suradnika, s dvojicom pomoćnika zaputio na Madagaskar gdje je u društvu lokalnog plemena te posebice žena tog područja snimio crno-bijelu adaptaciju Shakespeareovog Macbetha.

Naravno, Abelin Makibefo temeljen je na ideji čovjekove lude želje za moći do koje se stiže krvavim putem.

Iako su Shakespeareova djela, pa među njima i Macbeth, doživjela brojne adaptacije, Makibefo je, prema mišljenju filmske kritike, jedan od zanimljivijih i neobičnijih filmskih pristupa prenošenja Shakespeareove drame na filmsko platno.

Svi zainteresirani ljubitelji filma svakako su pozvani u kinoteku Zlatna vrata gdje ne samo da će uživati u neobičnoj filmskoj adaptaciji Macebetha – Makibefo, već će imati i priliku upoznati zanimljivog i kontroverznog britanskog redatelja, tvorca prikazivanog filma – Alexandera Abelu.

Ne propustite jedinstvenu priliku saznati nešto više o filmu i upitati redatelja sve što vas zanima vezano uz film!