Apolitični

[VIDEO] Aleksandra Makrić: TOMS je prepoznatljiv i vrijedan

Aleksandra Makrić: TOMS je prepoznatljiv i vrijedan 

Još jedna potvrda kako je dobro činiti dobra djela  dolazi iz trogirske udruge TOMS …

Udruga tjelesnih invalida T0MS  osnovana je 1988. godine pod imenom Društvo distrofičara, cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida.

Prvih deset godina djelovanja udruge obilježilo je neriješeno pitanje prostora i financiranja. Za vrijeme domovinskog rata Udruga je bila tako reći “mrtvo slovo na papiru” i brojila je samo 12 članova. Od osnivanja do 1997. godine entuzijazam je prisutan, ali aktivnost Udruge nije doživjela odgovarajuću afirmaciju.

Danas udruga broji 280 članova, preko 40 zaposlenih i 18 volontera te svojim radom i djelatnošću aktivno doprinosi rješavanju pitanja i problema vezanih uz život i rad osoba s invaliditetom. Udruga TOMS član je i nekoliko krovnih organizacija (HSUTI, SOIH, Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize, Savez društva distrofičara Hrvatske, Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije) koje, između ostalog, imaju zadaću da lokalne inicijative uobliče u konkretne zakonske propise, potvrđuje nam u razgovoru gđa. Aleksandra Makrić koja zajedno sa kolegama i volonterima nesebično daje ljubav, energiju i znanje da ova Udruga živi, participira i njeguje svoju okolinu i doprinosi  društvenom razvoju.

Pokretanjem procesa samoorganiziranja osobe s invaliditetom same su znatno doprinijele promjeni odnosa i stajališta društva prema njihovim potrebama i problemima. Udruga je postala važan čimbenik u životu osoba s invaliditetom na trogirskom području te će i kroz svoje buduće projekte nastojati učiniti hrvatsko društvo što osjetljivijim i prilagođenijim za nužne promjene u korist izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom, govoi nam Makrić, a u nastavku priče pogledajte još neke zanimljivosti koje je za vas pripremio vaš Apolitični portal.