Apolitični

Alarm: ‘Premašili smo granice onečišćenja! Sve je puno otrovnih kemikalija. Ima ih u vodi, hrani, pelenama…‘

Prema planu zabranila bi se upotreba najštetnijih usporivača plamena, kemikalija koje se često povezuju s rakom, ali su prisutne u većini domova; također i svih bisfenola, koji mogu ozbiljno utjecati na ljudsku plodnost, ali svakodnevno dodiruju većinu Europljana; i svih neesencijalnih PFAS, poznatih “vječnih kemikalija”.

PLAN OGRANIČENJA

Među ostalim tvarima i oko 2000 štetnih kemikalija koje se, kako navode, još uvijek nalaze u dječjim pelenama, dudama varalicama i proizvodima za njegu djece. Ograničenja bi se grupirala kako bi se zaustavila industrijska taktika zamjene reguliranih tvari malo drugačijim nereguliranim tvarima.

Godinu dana kasnije, izvješće o pregledu napretka koje su objavile ekološke skupine ClientEarth i EEB, pokazuje sasvim drugačiji ishod. U izvješću navode kako su dužnosnici ograničili korištenje 14 grupa kemikalija. Od toga, dvije su jake i dovoljno široke da zaustave glavninu štete.

Jedanaest drugih skupina pokriva samo mali broj kemikalija ili njihove uporabe, dopuštajući da se velika većina onečišćenja i njegovih učinaka nastavi, dok je jedna skupina suvišna. Većina dokumenata su nacrti i još bi se mogli poboljšati.

Ali kako stoje, stotine tisuća tona otrovnih tvari godišnje će izbjeći zabrane.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay