Apolitični

Akužajte pjesmu uz klapu Akuža

Trenutke opuštanja i odmora od napornog rada, Dalmatinci su redovito nalazili i u brojnim društvenim igrama. Jedna od njih su karte. Talijanske karte omiljene su na ovom podneblju, a trešeta je bila i ostala jedna od posebnih igara uz bukaru vina u jednoj od brojnih splitskih konobi. Obično na početku mnogih kartaških igara ne dobiva se baš ništa od bodova ili punata, kako se kod nas kaže, nego tek na samom kraju igre. No to nije slučaj u trešeti. U ovoj igri trebate na početku objaviti dobivenu određenu kombinaciju, nešto isto od karata ili barem slično, kako bi u samom startu dobili dodatne bodove. Kaže se da trebate akužati.

Kada u konobi krene igra, redovito krene i pjesma. Tako se u jednoj od splitskih konobi prije nekoliko godina rodila i klapa Akuža. Klapa od tada bilježi nastupe na susretima klapa na Šolti, Čiovu, Imotskom, Kaštel Sućurcu i Splitu.
Godine 2012. klapa bilježi i svoj prvi festivalski nastup u večeri debitanata 46. Festivala dalmatinskih klapa Omiš u Bolu na Braču. Od 2011. godine klapu vodi Ana Kodrić Ivelić, a u njoj su 1. tenor, Marko Pranić, 2. tenori, Ante Prolić i Ante Poljak, baritoni, Tomislav Lerotić i Ante Mladinić, basovi Ante Veža, Ante Šimundža i Ivo Ivanišević.

Dok ste u ugodnom društvu, uz karte ili bez njih, svakako poslušajte dobru pjesmu uz mladu dalmatinsku klapu Akuža na opće zadovoljstvo.

Izvor: FDK Omiš

D. Šabić