Apolitični

Aktivnosti policije, zimsko računanje vremena, Blagdan Svih svetih

Aktivnosti policije, zimsko računanje vremena, Blagdan Svih svetih, ovaj predstojeći vikend i prvi dani tjedna bit će obilježeni  ovim riječima.
S obzirom na daljnji nastavak događanja najtežih prometnih nesreća na prometnicama Republike Hrvatske i smrtnog stradavanja u njima, kao i dolaska blagdana Svih svetih i Dušnog dana te početka zimskog računanja vremena, sudionicima u prometu skrećemo pozornost na sljedeće:
Razvidno je da se najteže prometne nesreće događaju zbog ljudskih grešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštivanja prometne signalizacije. I nadalje je glavni uzrok smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom, odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama, prilikom čega dolazi do međusobnih sudara vozila ili njihovog slijetanja s kolnika, kao i naleta na pješake i bicikliste.

Aktivnosti policije

U cilju zaustavljanja navedenog negativnog trenda, Ministarstvo unutarnjih poslova, odnosno sve policijske uprave u narednom razdoblju nastavit će s poduzimanjem aktivnosti u koje ćemo uključiti maksimalan broj policijskih službenika kao i uređaje, odnosno opremu koja se koristi za nadzor prometa.
Aktivnosti će se provoditi ciljano, na lokacijama na kojima se prema prostornim i vremenskim pokazateljima događa najveći broj teških prometnih nesreća, odnosno gdje se učestalo krše prometni propisi.


Prilikom samog nadzora vršit će se sankcioniranje prometnih prekršaja koji dovode do najtežih prometnih nesreća: vožnja nepropisnom brzinom, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno pretjecanje, nepoštivanje prednosti prolaska, vožnja prije stjecanja prava na upravljanje, vožnja neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole, tehnički neispravnim vozilom, nepropisno kretanje i zadržavanje pješaka na kolniku, prekršaji vozača mopeda i motocikla, prekršaji biciklista itd.
Također, posebna pozornost usmjerit će se i na mlade vozače, recidiviste, vozače kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima kao i na prometne prekršaje koji utječu na pasivnu sigurnost (nekorištenje zaštitne kacige, nekorištenje sigurnosnog pojasa od strane svih osoba u vozilu), odnosno propisnom smještaju djece u vozilima.