Apolitični

Ako ovo ljeto putujete Europom, evo koje izložbe vrijedi posjetiti

Iako je ljeto već tradicionalno rezervirano za odlazak na more, mnogi će svoj godišnji odmor iskoristiti za posjet nekoj europskoj destinaciji. Osim predivnih lokacija, vrhunske hrane i pića, ovo ljeto možete uživati u brojnim kulturnim događanjima. Europski muzeji i galerije ove su godine bogatiji nego ikad, stoga vam donosimo popis izložbi koje vrijedi posjetiti.

‘Tokyo Revisited’, MAXXI muzej, Rim

Nacionalni muzej umjetnosti 21. stoljeća, poznat kao MAXXI nalazi se u Rimu i ovo ljeto domaćin je jednoj itekako zanimljivoj izložbi. Riječ je o izložbi nazvanoj Tokyo Revisited: Daido Moriyama with Shomei Tomatsu. U fokusu su radovi dvojice vodećih japanskih street fotografa

Berlinski Biennale

Berlinski Biennale ove godine je dočekao svoje 12. izdanje. Krenuo je 11. lipnja, a traje sve do druge polovice rujna.

‘Summer Exhibition’, Royal Academy of Arts, London

Nakon dvije godine stanke, tradicionalna ljetna izložba londonske Royal Academy of Arts je ponovno na svjetskoj umjetničkoj mapi. Summer Exhibition je krenula na prvi dan ljeta i traje do 21. kolovoza. Tradicionalno, ova se izložba organizira još od davne 1769. godine. Okuplja najbolje od umjetnika današnjice, a neka od izloženih djela su također i na prodaju.

‘Gaudi’ – Musee d’Orsay, Pariz

Jedna od najzanimljivijih izložbi ove godine može se pogledati u Parizu, a traje do 17. srpnja. Poznati Musee d’Orsay mjesto je na kojem su izložena djela velikog španjolskog arhitekta i dizajnera Antonia Gaudia. U muzeju se tako mogu vidjeti brojni ukrasni predmeti proizašli iz radionice ovog velikana.

Nacionalni muzej u Oslu

Norveška je u glavnom gradu ovoga ljeta dobila novi Nacionalni muzej umjetnosti, arhitekture i dizajna. Ova impozantna zgrada tako je sada postala dom preko 400 tisuća umjetničkih djela. Možda najpoznatije među njima je kultna slika Krik Edvarda Muncha. Iako trenutno nije u tijeku određena izložba, nova zgrada muzeja je toliko fascinantna da ju se isplati pogledati. Riječ je o najvećoj zbirci umjetničkih djela na sjeveru Europe.

Cijeli članak možete pročitati na: journal.hr

Foto: Pixabay