Apolitični

Ako klimatski plan stvarno bude funkcionirao, sve će se promijeniti. Ovako će vam izgledati život

Godina je 2040. i zelena revolucija Europske unije 90 posto je dovršena. Europljani će se voziti bicklima, jesti manje mesa i lakše disati, piše Politico u svojoj viziji budućnosti života na kontinentu uspije li klimatski plan EU-a.

Klimatska neutralnost je 2040. nadohvat ruke jer je blok uspio smanjiti svoje zajedničke emisije stakleničkih plinova na desetinu razine iz 1990., u skladu s ciljem predloženim prije 16 godina.

Rezultat je transformirani kontinent, ali stići do toga nije bilo lako: vladajuće koalicije su se raspale, tvrtke su zatvorene, a poljoprivrednici su više puta opsjedali Bruxelles.

Globalno zatopljenje u međuvremenu je također prouzročilo promjene. Južne zemlje EU-a ograničavaju rad na otvorenom ljeti. Industrija skijaškog turizma u Alpama je u kolapsu.

Za poljoprivrednike je tranzicija značila agrikulturnu revoluciju. Sve je manje farmi stoke.

Napustite kuhinju i razgledajte ostatak svoga stana.

Ako ste 2020-ih svoj dom grijali plinskim ili uljnim radijatorom, vjerojatno ste od tada ugradili električnu toplinsku pumpu.

Što južnije živite, veća je vjerojatnost da u vašem domu sada postoji klima uređaj jer temperature redovito prelaze 40 stupnjeva Celzija.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Image by Gerd Altmann from Pixabay