Apolitični

Akcija spašavanja kulture: Krizni fond od 48 milijuna kuna

Ministarstvo je zahvaljujući rebalansu proračuna osiguralo 48 milijuna kuna za krizni fond za pomoć kulturnom i medijskom sektoru, zahvaljujući kojem je raspisano nekoliko ad hoc natječaja.

Uz direktnu financijsku pomoć koja ukupno iznosi petnaest milijuna kuna (valja reći da država za osiguranja samostalnim umjetnicima godišnje isplaćuje oko 30 milijuna kuna), samozaposlenima u kulturi cijelo je vrijeme na raspolaganju i mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ministarstvo je zahvaljujući rebalansu proračuna osiguralo 48 milijuna kuna za krizni fond za pomoć kulturnom i medijskom sektoru, ali i 35 milijuna kuna za provedbu poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura online koji se sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Zahvaljujući tom kriznom fondu od 48 milijuna kuna raspisano je nekoliko ad hoc natječaja. Posljednji među njima, čiji su rezultati objavljeni prije nekoliko dana, bio je natječaj za umjetničke organizacije, strukovne udruge i samostalne umjetnike, i to za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja u uvjetima korone. Za taj je natječaj Ministarstvo izdvojilo 8,189.193 kune.

– Za ovaj je natječaj bio veliki interes i imali smo više od 400 prijavljenih. Riječ je o umjetnicima i organizacijama i udrugama koji ne mogu doći do svoje publike ili to ne mogu na uobičajene načine. I početkom 2021. godine nastavit ćemo sa sličnim ad hoc natječajima – rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Oko 280 projekata uspjelo je izboriti sredstva na tom natječaju.

I ove je godine raspisan javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativni industrijama s naglaskom na novonastale okolnosti za što je osigurano 8,5 milijuna kuna. S 1,5 milijuna kuna išlo se preko HAVC-a pomoći snimanju filmova zbog dodatnih troškova rada, a onda je osigurano još 5 milijuna kuna za dodatnu pomoć za snimanje filmova. Raspisan je i natječaj za potporu dijela troška izvedbe u području kazališne, plesne i glazbene djelatnosti kako bi se nastavile te djelatnosti u okolnostima smanjenih prostornih kapaciteta za što je osigurano 882.925 kuna za dvadeset i devet programa

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay