Apolitični

AI vam piše scenarije za film i kazalište!

Googleov odjel za umjetnu inteligenciju DeepMind napravio je AI alat koji vam može pomoći u pisanju scenarija za filmove i kazališne predstave. AI pod nazivom Dramatromože generirati opise likova, radnju, opise lokacija i dijaloge, nakon čega će ljudski scenarist imati dovoljno podataka da sve to jednostavno finaliziraju u pravi scenarij.

Drugim riječima Dramatron nije zamišljen da u potpunosti zamijeni ljude u pisanju scenarija, već da im pomogne u pisanju.

AI sustav koristi velike jezične modele koji bi mogli biti korisni autorima pri „supisanju“ scenarija, kao i “hijerarhijsko generiranje” priče za dosljednost u generiranom tekstu. Dramatron interaktivno generira opise likova, zaplet, opise lokacija i dijaloge, čime pruža ljudskim autorima materijal za kompilaciju, uređivanje i dopisivanje scenarija.

U razvoju alata, DeepMind je angažirao 15 dramaturga i scenarista u dvosatnim studijskim sesijama da zajedno s Dramatronom pišu scenarije.

Jedna konkretna ilustracija kako se Dramatron može koristiti je situacija u kojoj je jedan dramatičar postavio 4 ozbiljno uređena scenarija koja su napisali scenaristi zajedno s Dramatronom. U javno izvedenoj kazališnoj predstavi Plays by Bots, talentirana ekipa iskusnih glumaca s improvizacijskim vještinama dala je smisao Dramatronovim scenarijima kroz svoju glumu i interpretaciju, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Cijeli članak možete pročitati na: vidi.hr

Foto: Pixabay