Apolitični

AI utrka svugdje u svijetu, Hrvatska: Imamo vremena!

Artificial intelligence (AI) odnosno umjetna inteligencija toliko brzo napreduje da sve ono što smo o njoj znali jučer, danas gotovo da ne vrijedi. Open AI, tvrtka koja stoji iza ChatGPT chatbota već je izašla s novom verzijom koja osim pismenih upita podržava i fotografije, Microsoft je tu tehnologiju već ugradio u svoju tražilicu Bing, Google ne želi biti gubitnik u toj priči i uskoro će u javnost pustiti svog Barda, tražilicu koja također radi na principu umjetne inteligencije. 

AI tehnologije ne samo da ćaskaju s korisnicima, već brane optuženike na sudovima, stvaraju nove poslovne strategije, pišu konkretne poslovne planove, smišljanju marketinške strategije. Gotovo cijeli svijet strepi što je sljedeće, koga će tehnologija koja počiva na umjetnoj inteligenciji zamijeniti, novinare, pravnike, dizajnere, a nisu imuni ni CEO-ovi. 

Zbog svega toga menadžeri i poduzetnici moraju odmah i sad učiti osnove kako bi te tehnologije implementirali u svoje poslovanje prije drugih i kako bi opstali, države strahuju od AI kolonijalizma, ali i prodora AI u krive ruke u obrambenoj industriji, a naša država spava duboki zimski san. 

Hrvatska će, ako je vjerovati odgovoru koji je Lider dobio na svoj upit postavljen Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, svoju AI Strategiju dobiti tek 2024. godine! A to nije sve, cilj te strategije je pripremiti Hrvatsku za 2032. godinu kada tek stvarno moramo biti digitalizirani i konkurentni.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay