Apolitični

AI umjetnost ne može biti zaštićena autorskim pravima

Američki ured za autorska prava (USCO) ponovno je odbio zahtjev za autorska prava za umjetničko djelo koje je generirao AI. Tročlani odbor pregledao je zahtjev Stephena Thalera za preispitivanje odluke ureda iz 2019. godine, u kojoj je utvrđeno da njegovoj slici, stvorenoj umjetnom inteligencijom, “nedostaje ljudsko autorstvo”.

Thaler je sliku, stvorenu njegovim algoritmom “Creativity Machine”, prvi put donio u USCO još u studenom 2018. “Nedavni ulazak u raj” (“A Recent Entrance to Paradise”) dio je serije koju Thaler opisuje kao “simulirano iskustvo bliske smrti”, gdje algoritam prenamjenjuje slike kako bi stvorio prizore koje vidi sintetički umirući mozak. 

I tada, baš kao i sada, USCO je utvrdio da nedostaje element “ljudskog autorstva”, neophodan za dobivanje autorskih prava. Trenutni američki zakon o autorskim pravima pruža zaštitu samo “plodovima intelektualnog rada” koji su “temeljeni u kreativnim moćima [ljudskog] uma”, navodi USCO. Slične odluke već su donesene u slučajevima autorskihprava na patente, o čemu je pisao i Bug.  

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay