Apolitični

AI nije totalno zabranjen na Grammyjima

Ako glazbenici žele biti u mogućnosti dobiti Grammyja za glazbu kreiranu uz pomoć AI-ja, morat će dokazati da je njihov doprinos „značajan“

Samo grebemo po površini kako umjetna inteligencija može biti korištena u umjetnosti, a glazbenici već eksperimentiraju s tom tehnologijom. No, ako žele da njihova skladba stvorena uz pomoć umjetne inteligencije bude prihvatljiva za Grammy, moraju se pobrinuti da njihov doprinos bude „značajan“, kako sada navode pravila.

Ažuriranje kriterija za dobivanje poznate nagrade Grammy navodi da „[s]amo ljudski autori mogu biti prijavljeni za razmatranje“ i da „[d]jelo koje ne sadrži ljudsku autorsku pripadnost nije prihvatljivo ni u jednoj kategoriji“.

Umjetna inteligencija ipak nije smrtna kazna. U mudroj i lukavo otvorenoj iznimci od ove zabrane, Grammyji dopuštaju svako djelo u kojem „ljudski autorski element djela koji je prijavljen mora biti značajan i više od de minimis“. Nadalje, autorski doprinos mora se odnositi na kategoriju za koju je pjesma prijavljena (npr. za „pisanje pjesama“, AI ne može napisati pjesmu).

Cijeli članak možete pročitati na: vidi.hr

Foto: Pixabay