Apolitični

AI može jednostavno i s velikom preciznošću saznati lozinke za mailove i druge online servise

Hakeri i kibernetički kriminalci do sada su se služili brojnim metodama za krađu lozinki i provalu u korisničke račune. Stručnjaci za umjetnu inteligenciju pronašli su još jedan i, čini se, iznimno učinkovit način s kojim se mogu dokopati lozinki korisnika, a on je baziran na – slušanju. Naime, dobro istrenirani algoritam može na temelju zvukova kuckanja po tipkovnici otkriti koje se tipke pritišću.

Svaka tipka ima, za AI algoritam, prepoznatljiv zvuk tako da je sada moguće samo na temelju zvukova, ali i načina tipkanja saznati šifru. Istraživači su testirali više snimaka kuckanja te se ova tehnika pokazala iznimno uspješnom i pouzdanom.

Oni su prvo algoritam trenirali na zvukovima tipkanja (kao i intenzitetu pritiskanja tipki i vremenu između dodira tipki) s različitih udaljenosti od tipkovnice, ali i kutova na koji je postavljen mikrofon u odnosu na tipkovnicu. Nakon toga su napravili zvučni profil za svaku pojedinačnu tipku i krenuli s testiranjem korištenjem više različitih metoda. U svakom od tih testova postotak uspješnosti iznosio je iznad 90 posto. 

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr