Apolitični

AI je postao autor znanstvenih članaka. Digla se velika uzbuna

U najmanje četiri novija znanstvena članka umjetna inteligencija navedena je kao koautor studije, upozorio je nedavno u Nature Newsu znanstveni novinar Chris Stokel-Walker.

Ovakva praksa, mada tek u začetku, pokrenula je u znanstvenoj zajednici polemike oko pitanja ima li smisla pripisivati autorstvo sustavima umjetne inteligencije i zašto nema, ako nema? Kada AI prestaje biti samo alat, neka naprednija verzija pretraživača, sakupljača informacija ili jezičnog oblikovatelja podataka u formu teksta? Koje bi uvjete trebao ispunjavati AI da bi se mogao smatrati koautorom znanstvenih radova? Hoće li akademska zajednica u nekom trenutku ipak morati prihvatiti autorstvo AI-ja?

ChatGPT kao prijetnja nastavnicima

Konkretno, riječ je o četiri znanstvena rada u kojima je kao koautor naveden sustav za obradu teksta ChatGPT, koji je prošle godine predstavio OpenAI, kalifornijska kompanija koja se bavi razvojem umjetne inteligencije. Podsjetimo, taj je sustav izazvao veliko uzbuđenje u tehnološkom svijetu jer se pokazalo da ima fascinantne sposobnosti kreiranja teksta tako da jako nalikuje tekstu koji je napisao čovjek.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay