Apolitični

AI je budućnost prognoze vremena?

Deset tisuća puta su brži od postojećih i precizno mogu izračunati ekstremne vremenske pojave. Umjetna inteligencija neće zamijeniti prognostičare već će im biti nezamjenjiv alat u stvaranju precizne prognoze vremena.

 Iako su tehnologija i napredni algoritmi uvelike pomogli da stvaranje vremenske prognoze bude brže i preciznije, još uvijek postoje situacije u kojima prognostičari jednostavno ne mogu s dovoljnom preciznošću predvidjeti kakvo nas vrijeme očekuje.

Trenutno jedan od najčeščih i najboljih načina predviđanja vremena podrazumijeva korištenje brojnih jednadžbi za simulaciju fizike i dinamike fluida kako bi se predvidjeli budući uvjeti u atmosferi. S obzirom na to da takvi izračuni uključuju mnoštvo podataka i varijabli, prognostičari se često za izračunavanje koriste snažnim računalima ili superračunalima kako bi izradili vremenske modele.

No, čak i uz najbrža računala koja mogu imati na raspolaganju, izračunavanje takvih modela može trajati danima. Što je više podataka, odnosno što se dulji prognostički modeli pokušavaju dobiti (za dulju prognozu), to više opada njihova točnost.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay