Apolitični

AI dovodi u pitanje tvrdnju da je svaki ljudski otisak prsta jedinstven

Znanstvenici s američkog Sveučilišta Columbia tvrde da njihov AI model može usporediti otiske različitih prstiju istih osoba s pouzdanošću od 99,99 posto, dovodeći u pitanje konvencionalno vjerovanje u jedinstvenost pojedinačnih otisaka prstiju. To istraživanje dovodi u pitanje tradicionalni pristup analizi otisaka prstiju, koji se prvenstveno oslanja na sitnice i jedinstvene karakteristike uzoraka grebena trenja koje prsti ostavljaju na neporoznim površinama.

Za razliku od trenutne metodologije, AI model usredotočen je na binarne uzorke, orijentaciju grebena, gustoću grebena i sitnice, naglašavajući vrtloge i petlje u blizini središta otiska prsta, poznate kao singularnost. Prema znanstvenicim, sličnosti otisaka različitih prstiju iste osobe uglavnom se objašnjavaju orijentacijom grebena.

Znanstvenici predviđaju poboljšanu točnost s većim skupovima podataka za obuku, predviđajući aplikacije kao što su davanje prioriteta forenzičkim tragovima, oslobađanje nedužnih osumnjičenika te stvaranje novih tragova za takozvane hladne slučajeve.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Image by rawpixel.com on Freepik