Apolitični

Agar art: mikrobiolozi bakterijama stvaraju umjetnička djela!

Znanstvenici u Petrijevim zdjelicama miješaju mikroorganizme s agarom, prahom dobivenim iz morskih algi, kako bi u svojim laboratorijima stvorili nevjerojatne umjetničke kreacije.

Indijski mikrobiolog Balaram Khamari radi kao istraživač na Institutu za visoko obrazovanje Sri Sathya Sai u Puttaparthi. Tamo Petrijeve zdjelice puni agarom, prahom koji se dobiva ekstrakcijom i sušenjem sluzaste tvari koja nastaje preradom morske trave Gelidium. Dan poslije, na posteljicu od agara slaže bakterije i potom zdjelice odlaže u inkubator. Poput svakog strpljivog istraživača on strpljivo čeka da se bakterije nahrane agarima i razmnože u šarene uzorke. No, on to ne čini u ime znanosti nego – umjetnosti.

Balaram je samo jedan iz sve brojnije plejade istraživača koji mikroorganizmima stvaraju neobične slike. Ova praksa, poznata kao agar art, uključuje znanstvenike koji mikrobe uzgajaju na mediju za rast sličan želeu. 

Frederik Hammes, mikrobiolog iz švicarskog Eawaga, ponekad u smjesu dodaje ugljen u prahu kako bi dobio crnu pozadinu. Njegov prvi uradak bili su Van Goghovi suncokreti jer su slikarove boje i široki potezi savršeno odgovarali djelovanju bakterija na agaru.

A kad su zbog pandemije zatvoreni mnogi laboratoriji, istraživači su počeli eksperimentirati s dostupnim kvascem i gljivicama u svojim domovima. Hammes vodi vlastitu internetsku radionicu kako bi svoje znanje podijelio s drugima. I mnogi studenti objavljuju svoje kreacije na društvenim mrežama.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay