Apolitični

Adria cantat 2016. u Šibenik dovodi 36 zborova s gotovo 900 pjevača

Ove subote, 28. svibnja, u Šibeniku se održava Adria Cantat, međunarodni festival folklorne zborske glazbe. Organiziraju ga Šibensko pjevačko društvo „Kolo” i Hrvatska udruga zborovođa, uz potporu grada Šibenika i HNK-a u Šibeniku.

Drugo izdanje festivala (prvi je održan 2014. godine) premašilo je sva očekivanja organizatora poprimivši međunarodni karakter. Prijavljeno je ukupno 36 zborova iz Hrvatske, Slovenije i Austrije s gotovo 900 pjevača, čime je šibenski festival postao jednim od najvećih i najbrojnijih ikad održanih u Hrvatskoj. Službeni dio natjecanja počinje u 11 sati ujutro, a dodjela nagrada i proglašenje pobjednika očekuje se u kasnim večernjim satima. Besprijekorna organizacija po kojoj je poznata Hrvatska udruga zborovođa privukla je rekordni broj sudionika. Visoku razinu organizacije jamči i ugledni stručni žiri koji čine ponajbolji hrvatski stručnjaci: Branko Starc, Bojan Pogrmilović te Rudolf de Beer sa sveučilišta Stellenbosch iz JAR-a, čuvenog po jednom od najboljih amaterskih zborova na svijetu. Tome svakako treba dodati i atraktivnost lokacije i datuma održavanja te infrastrukturu i institucionalnu podršku koju Šibenik pruža organizaciji ovog događanja. U organizaciju festivala uključeno je preko 50 volontera, pjevača šibenskog Kola koji se brinu da gostima grada Šibenika pruže sve potrebne informacije i dobrodošlicu.

Rezultat svega je izniman kulturni događaj, ali i izravan turistički prihod za šibenske poduzetnike. Zajedno sa stručnim voditeljima i pratećim osobljem, Šibenik će ovoga vikenda posjetiti gotovo tisuću ljudi, što će izravno utjecati na turističke rezultate u predsezoni. Organizacijom festivala Adria Cantat, šibensko Kolo svojim primjerom pokazuje kako se novac uložen u kulturu može izravno i višestruko vratiti lokalnoj zajednici.

Atmosferu s prvog izdanja festivala Adria Cantat iz 2014. godine možete pogledati u prilogu. Dođite večeras do Krešimirovog grada i posjetite tamošnje nacionalno kazalište te pozdravite zborske umjetnike iz Hrvatske i susjednih zemalja.


Izvor i foto: sibenik.hr