Apolitični

ADAC je testirao: Plug-in hibridi zapravo uopće nisu ekološki

Neki plug in hibridi i nisu baš savršen kompromis između električnog i konvencionalnog automobila pokazao je test renomiranog njemačkog auto kluba ADAC. Naime, neki plug in hibridi u praksi proizvode osjetno više CO2 od klasičnih hibrida, ali i od drugih usporedivih automobila s benzinskim i dizelskim motorima. To je slučaj čak i kad ih se redovito puni strujom i većinu vremena vozi samo na pogon električnim motorom. 

ADAC je testirao 10 plug in hibrida te ih je usporedio s konvencionalnim verzijama istog modela. U obzir je uzeta emisija CO2 iz ispušnog sustava automobila, ali i CO2 koji je generiran proizvodnjom struje kojom su auti napunjeni. Od deset testiranih plug in hibrida samo se tri modela pokazalo štedljivijima i manje štetnima na okoliš u gotovo svim situacijama. Četiri testirana automobila pokazali su se ekološkima samo kada ih se većinu vremena vozi na struju, a najlošija tri su veći CO2 zagađivači čak i kad ih se 80% vozi na struju koja se puni iz utičnice.

Najbolje su na testiranju prošli Volvo XC40 T5, Peugeot 508 SW 1.6 Hybrid i Mercedes GLE de, dok su apsolutno podbacili Mercedes B-klase, BMW serije 3 i X5 u plug in hibridnim verzijama.  Potpune rezultate ADAC-ovog testa možete provjeriti na grafičkim prikazima.

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr

Foto: Pixabay