Apolitični

96. OSCARI: ‘Oppenheimer‘ osvojio čak sedam kipića, najveće iznenađenje u kategoriji najbolje glumice!

Biografski triler “Oppenheimer” redatelja Christophera Nolana o američkom fizičaru i “ocu atomske bombe” J. Robertu Oppenheimeru veliki je pobjednik 96. dodjele Oscara koja se u noći s nedjelje na ponedjeljak održala u kazalištu Dolby u Los Angelesu.

“Oppenheimer”, koji je bio nominiran za 13 nagrada, osvojio ih je sedam, i to one za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glavnog glumca (Cillian Murphy), najboljeg sporednog glumca (Robert Downey Jr.), najbolju glazbu, najbolju filmsku fotografiju i najbolju montažu.

Crna komedija “Uboga stvorenja” redatelja Yorgosa Lanthimosa osvojila je četiri Oscara, one za najbolju glavnu glumicu (Emma Stone), najbolju scenografiju, najbolju šminku i frizuru te najbolju kostimografiju.

Najgore su na Oscarima ove godine prošli kriminalistički western “Ubojice cvjetnog mjeseca” redatelja Martina Scorsesea i biografska drama “Maestro” redatelja Bradleyja Coopera.

Scorseseove su “Ubojice” bili nominirani za 10 nagrada, a nisu dobili niti jednu. Smatralo se uoči dodjele da bi Lily Gladstone mogla dobiti Oscara za najbolju glavnu glumicu, no u toj je kategoriji trijumfirala Emma Stone, kojoj je ovo drugi glumački Oscar. Prvi je dobila za svoj rad u mjuziklu “La La Land”.

Cijeli članak i ostale dodijeljene nagrade možete pročitati na: jutarnji.hr

Image by Tom from Pixabay