Apolitični

9. RENDEZ-VOUS AU CINÉMA: Program francuskog filma u 30 nezavisnih kina diljem Hrvatske

Ovogodišnji filmski rendez-vous održat će se od 15. rujna do 15. listopada u 30 nezavisnih kina diljem Hrvatske. 

9. Rendez-vous au cinéma otvorit će 15. rujna 2023. u zagrebačkom kinu Tuškanac jedan od važnijih psiholoških trilera svih vremena u režiji glasovitog Henrija-Georgesa Clouzota. Riječ je o francuskom klasiku Demoni, filmu koji je nastao prema romanu uglednog francuskog dvojca Pierrea Boileaua i Thomasa Narcejaca (Vrtoglavica, Oči bez lica Georgesa Franjua), a za koji je i sam Hitchcock bio zainteresiran, stoji u najavi.

Ovogodišnji program uključuje niz filmskih žanrova – pored već spomenute krimi drame/horora Demoni, publika će moći vidjeti recentnu komediju s elementima drame i horora, film Godina morskog psa u režiji dvojca Zorana i Ludovica Boukherme koja primorski gradić na jugozapadu Francuske suočava se s neočekivanim dolaskom morskog psa.

Potom tu je romantična drama O Joan redatelja Laurenta Larivièrea koja istražuje duboke emocije i tajne u životu žene koja se suočava s događajima iz prošlosti, a koju je utjelovila renomirana francuska glumica Isabelle Hupert

Animirani film Dilili u Parizu autora Michela Ocelota vodi nas u Belle Epoque Pariza (kraj 19. i početak 20. stoljeća) te pruža inspirativnu priču o borbi za prava žena i djevojčica u kojoj djevojčica Dilili istražuje misteriozne otmice djevojčica diljem Pariza.

Potonji film osvojio je nagradu César za najbolji animirani film 2019. godine. 

Dokumentarni film Bar Atlantik autorice Fanny Molins bilježi život vlasnice kafića Natalie i promjene koje nastupaju kada se bar stavi na prodaju.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Promo