Apolitični

9 gradova koji bi mogli nestati pod vodom do 2030. godine

Promjena klime otapa polarni led, podiže razinu mora i mijenja vremenske prilike te donosi sve brutalnije oluje na područjima koja prije nisu bila pogođena ovakvim prirodnim smetnjama. Gradovi uz obalu izloženi poplavama zbog monsuna i jakih kiša – tonu. Znanstvenici predviđaju da će dijelovi ovih devet gradova biti pod vodom do 2030. godine.

Miami, SAD

Razina mora u Miamija raste uznemiravajućom brzinom i ne samo da prijeti štetom na gradskoj infrastrukturi već dovodi do poplava koje zagađuju pitku vodu i tako dodatno prijeti stanovnicima.

Bangkok, Tajland

Bangkok je izgrađen na vrlo mekanom glinenom tlu koje je sklono poplavama. Istraživanja su pokazala da ovo poznato turističko mjesto svake godine tone oko dva do tri centimetra – puno brže nego drugi slični gradovi na obalama.

Amsterdam, Nizozemska

Nizozemci su stručnjaci za pitanja prevencija poplava te su razvili napredni sustav nasipa, brana i drugih barijera koji vodu drže podalje od infrastrukture i stanovništva.

Basra, Irak

Znanstvenici predviđaju da bi ovaj siromašan arapski grad mogao biti djelomično ili potpuno potopljen u sljedećih deset godina.

Georgetown, Gvajana

Kada su u pitanju područja koja bi mogla uskoro potonuti kao posljedice globalnog zatopljenja, Karibi se nalaze na vrhu popisu.

Ho Ši Min, Vijetnam

Poplave i tropske oluje prijete dijelu Ho Ši Mina uz deltu Mekonga, a znanstvenici predviđaju da će istočni dijelovi oko rijeke uskoro biti nepogodni za život. 

Kolkata, Indija

Kolkata bi zbog velikih poplava mogla djelomično potonuti do 2030. godine.

New Orleans, SAD

New Orleans zajedno sa svojom bogatom poviješću i raznolikom kulturom tone s jednom od najbržih stopa na svijetu.

Venecija, Italija

Prekrasna Venecija svake godine tone oko dva milimetra te se suočava s velikim poplavama koje štete gradu i njegovim stanovnicima.

Cijeli članak i više podataka o pojedinim gradovima možete pročitati na: punkufer.dnevnik.hr

Foto: Pixabay