Apolitični

Prije 110 godina rođen Leo Fender čije su gitare ključne za razvoj glazbe 20. stoljeća

Prije 110 godina rođen je Leo Fender, američki izumitelj i graditelj glazbenih instrumenata, čije su električne gitare Fender ključne za razvoj glazbe 20. stoljeća, proslavivši ih i neki od najvećih rock gitarista kao što su Jimi Hendrix ili Eric Clapton.

”Nastanak rock and rolla sredinom pedesetih imao je prirodnih saveznika, poput rastuće televizijske industrije koja je uz radijske stanice bila glavni popularizator nove glazbe, ali je ponajviše korespondirao s obnovom industrije instrumenata, poput izuma električne gitare koju je uveo Fender s Broadcasterom 1950., pa zatim Lester William Polsfuss s Gibson Les Paul gitarama 1952″, smatra Hrvoje Horvat, publicist, novinar i rock kritičar iz Zagreba.

Ocjenjuje da su upravo njih dvojica dali amplificirano “oružje”, “abecedu” zvuka i novi rječnik nadolazećim rock, jazz, blues i inim glazbenicima.

Fenderova uloga, kaže Horvat, jedna od ključnih za razvoj glazbe 20. stoljeća. Njegove gitare punog tijela “dovele su do sasvim novog zvuka zbog kojeg su rock i pop glazba postale to što jesu”.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay