Apolitični

80% turističkih investicija ostaje bez pomoći države: ‘Poštujemo EU pravila‘

Argumente sektora da će ovakvim zakonom iz mogućnosti investiranja izbaciti oko 80 posto turističkih projekata u Ministarstvu gospodarstva odbacuju kao neopravdane

Bude li novi Zakon o poticanju ulaganja usvojen ovakav kakav je trenutno predložen, velik dio od 35 milijardi kuna pripremljenih turističkih investicija neće moći koristiti njegove beneficije, a neizvjesno je hoće li se one uopće i dogoditi, zabrinuti su ovih dana u turističkom sektoru.

Riječ je o zakonu koji je do kraja ožujka bio na javnom savjetovanju te tijekom kojeg su zaprimljene brojne zamjerke krovnih udruga u turizmu kao i Hrvatske gospodarske komore, a uglavnom su se odnosile na novine koje Zakon donosi člankom 7. i koje u sektoru smatraju neprihvatljivim.

Naime, tim je člankom, za razliku od prijašnjeg zakona, predviđeno da se kao prihvatljivi troškovi ulaganja, a po kojima investitori onda imaju pravo na određene povrate, smatraju isključivo oni troškovi koji su nastali za projekte izgradnje građevina za koje je izdana građevinska dozvola ili potvrda glavnog projekta dok se početkom ulaganja smatra datum početka gradnje naveden u prijavi građenja.

U birokratskom kolu

Te su odredbe unijele nezadovoljstvo u turistički sektor jer je jasno kako novi zakon, koji bi uskoro trebao biti upućen u saborsku proceduru, time iz mogućnosti korištenja poticaja odnosno povrata isključuje ono što je za turizam najčešće i najvažnije – dakle rekonstrukcije objekata za koje nisu potrebne građevinske dozvole – ali još gore, i bilo kakve investicije na turističkom zemljištu na kojemu trenutno nije moguće dobiti potrebnu dokumentaciju.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay