Apolitični

8 mitova o koronavirusu koje je potrebno razotkriti

U svoj toj zbrci lako se pogubiti i dopustiti da se dovedete u zabludu oko nekih informacija o koronavirusu koje jednostavno nisu točne. Razbijmo stoga neke od najčešće spominjanih mitova o koronavirusu.

Ovo je mit: Alkohol neće ubiti koronavirus

Istina, alkohol ne ubija neke vrste virusa, odnosno noroviruse i rinoviruse, no koronavirus ima opnu koju alkohol učinkovito razara. To ne znači i nikako nije poziv da sami radite dezinfekcijska sredstva na bazi alkohola

Ovo je mit: Covid-19 nije opasniji od sezonske gripe

Iako više od 80 posto slučajeva zaraze pokazuje tek blage simptome, kako pokazuje jedna kineska studija, koronavirus je zbog toga samo teže otkriti i lakše proširiti među populacijom.

Ovo je mit: Trebate izbjegavati javni prijevoz i velika okupljanja

Ne. Jedina je iznimka ako dolazite iz područja u kojem su zabilježeni brojni slučajevi zaraze u kojima su slabije mjere prevencije ili ako ste bili u izravnom kontaktu sa zaraženim osobama.

Ovo je mit: Medicinske maske za lice će vas zaštititi od virusa

Neće, barem ne u potpunosti. Kad osjetite toplinu svog daha na dlanu, bit će vam jasno da vrlo male čestice prolaze kroz masku.

Ovo je mit: Cjepivo samo što nije napravljeno

Znanstvenicima je trebalo svega deset dana od izbijanja epidemije da naprave genom Covid-19 koronavirusa, no razvoj cjepiva nešto je posve drugo.

Ovo je mit: Psi i mačke mogu se zaraziti koronavirusom

Vrlo kratko i posve jasno – za to ne postoje nikakvi znanstveni dokazi, osim izvješća iz Hong Konga o psu koji je na testiranju za koronavirus pokazao “slabo pozitivan” rezultat.

Ovo je mit: Koronavirus zahvaća samo starije osobe

Koronavirus zahvaća sve dobne skupine, no ovdje je riječ o tome da teže simptome pokazuju starije osobe s već postojećim ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Ovo je mit: Ako propadnu mjere prevencije, možemo u potpunosti odustati

Nagli ili eksponencijalni porast zaraženih koronavirusom može preplaviti bilo koji uspostavljeni sustav za prevenciju širenja virusa, no to ne znači da od njega treba odustati.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay