Apolitični

8. Dani klasične gitare u Splitu: ‘Hrvatska kraljica gitare‘ i tri vrhunska koncerta

Četiri vrhunska koncerta obećavaju organizatori 8. Dana klasične gitare, koji će se održati od ponedjeljka 2. studenoga do petka 6. studenoga u Splitu i Solinu.

Dapače, jedan od njih odsvirat će glazbenica kojoj se prišiva, a i dobro joj stoji, etiketa jedne od najboljih gitaristica svijeta, pa čak i “hrvatske kraljice gitare” – Ane Vidović.

Tomu u prilog ide dolazak “hrvatske kraljice gitare” Ane Vidović, koja više od desetljeća čvrsto drži svoje mjesto među elitnim glazbenicima svijeta. Ona će održati solistički recital s biserima svjetske gitarističke literature, ali i seminar (masterclass) za splitske učenike, studente i profesore gitare.

Festival otvaramo sjajnim duetom koji čine naš proslavljeni i posjetiteljima festivala dobro poznati gitarist Srđan Bulat i Biljana Kovač, altistica s bogatim međunarodnim iskustvom. Treći koncert ovogodišnjeg izdanja festivala održat će međunarodno priznati Splitski gitaristički kvartet, koji ove godine obilježava desetu obljetnicu osnutka.

Završetak festivala je rezerviran za talijanski Maurizio di Fulvio trio, koji iza sebe ima bogato iskustvo nastupanja diljem Europe i SAD-a. Trio će se splitskoj publici predstaviti s “mekšim” programom koji u sebi nosi primjese jazza i latino glazbe, kaže direktor i osnivač festivala Josip Dragnić, član Splitskoga gitarističkog kvarteta.

“Nažalost, kapacitet dvorana će biti drastično smanjen, pa one posjetitelje koji ne budu u mogućnosti uživo prisustvovati koncertima pozivam da prate Facebook stranicu festivala, na kojoj će biti emitirani dijelovi koncerata, kao i prijašnji nastupi ovogodišnjih izvođača“, podsjeća Dragnić.

PROGRAM Virtuoz do virtuoza

Ponedjeljak, 2.11.: duo Srđan Bulat (gitara) i Biljana Kovač (alt), 19.30, Sveučilišna galerija ‘Vasko Lipovac’
Utorak, 3.11.: Ana Vidović (SAD/Hrvatska), 17 sati, Foyer HNK Split
Četvrtak, 5.11.: Splitski gitaristički kvartet, 19.30, Dom kulture ‘Zvonimir’, Solin
Petak, 6.11.: Maurizio di Fulvio trio (Italija), 19.30, Kuća jezika i kulture na Peristilu

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay