Apolitični

7 točaka: osmislite vlastiti interijer iz snova!

Koliko puta smo samo poželjeli da i naša četiri zida izgledaju kao simpatične fotografije dizajnerskih rješenja s interneta ili televizijskih emisija… Donosimo listu koja će vam pomoći u tome.

 

1. JEDNOSTAVNOST

Može zvučati potrošeno, već viđeno ili kao nemoguća misija, ali vrijedi pokušati uvjeriti se u onu – manje je više. Kad je u pitanju uređenje vlastitog doma, ovo posebno imajte na umu. Uvijek nekako na kraju na policama i u ladicama završi puno toga više no što ste planirali.

Razmislite koliko vam treba skladišnog prostora, zatim ovisno o tome koliko vam preostali prostor dozvoli, ostavite mjesta za dekoracije i predmete koji će upotpuniti sliku vašeg doma. Odaberite što jednostavniji namještaj, bez previše detalja i boja kako bi do izražaja došli predmeti kojim ćete ga kasnije oživiti. Bez obzira volite li moderniji stil ili onaj malo klasičniji, važno je da su elementi namještaja čistih linija, s jednostavnim ručkama, ne komplicirani u izvedbi kako cijeli prostor ne bi izgledao „neuredno” i zagušeno. Osim ako naravno, nemate na raspolaganju veću kvadraturu – onda se uvijek možete poigrati s oblicima i elementima. Imate li prostora i hrabrosti, možete i kombinirati stilove – stariji i noviji komad namještaja mogu izgledati izrazito zanimljivo jedan pored drugog.

2. NEUTRALNOST ZIDOVA

Vrlo često odaberemo dragu boju za barem jedan od zidova u našem domu. I nema u toj ideji ništa loše, no prije nego što obojite dom u baš onu nijansu koja vas čini sretnima, razmislite hoće li odgovarati prostoru, namještaju i detaljima koje ste odabrali. Jake boje mogu zagušiti i zatvoriti prostor ili stvoriti nelagodan osjećaj ukoliko su veoma intenzivne. Pastelne boje su zato uvijek pogodak.

Uvijek je dobro odabrati neutralne boje (siva, bež, bijela kava…), te onda jednu od zidnih ploha odabrati za neku od boja, ili dodati uzorak, zidnu naljepnicu, crtež ili kakav natpis kako bi osvježili i podigli prostor. Neutralnost ostalih zidnih ploha pomoći će da ovakvi detalji dođu do izražaja.

 

3. MATERIJALI

Ne zaboravite da osim boja i izbor materijala igra važnu ulogu u slici interijera. Tekstura, efektnost i održavanje materijala karakteristike su koje morate imati na umu. Ukoliko baš ne možete birati ili se ne isplati mijenjati kauč zbog preuređenja dnevne sobe – potražite ili izradite presvlake i navlake. Poprilično su jednostavno, ne preskupo, ali i zgodno rješenje koje osim estetske ima i praktičnu svrhu.

4. BIT JE U DETALJIMA

Jastuci, okviri, vaze, zelenilo, umjetnine i slične dekoracije uokvirit će vaš prostor. Ukoliko poželite osvježenje, uvijek ih možete lako mijenjati, a doimat će se kao velika promjena.

Detalji su stavka na kojoj možete „pustiti maštu na volju”. Jastuci, jednostavni, moderni, ili pak šareni, tradicionalni, orijentalni, s uzorcima, crtežima, fotografijama… Vaze raznih oblika, veličina, prozirnosti i materijala, neke možda s uzorkom cvijeća, a neke „obične” kao dekorativni element… Umjetnine, klasične ili možda potpuno moderne i apstraktne… Mogućnosti je beskonačno mnogo: odabir je na vama!

 

5. ZIDNI UZORCI

Neutralnost boja zidova ostavlja vam prostora za igru na nekom od njih – zidni uzorak u obliku slike, citata, naljepnice, teksture ili uzorka dat će svježinu i privući pažnju te obogatiti i otvoriti prostor. Takva dekoracija izrazito je dominantna u prostoru, pa stoga savjetujemo da joj posvetite posebnu pažnju.

 

6. ZELENILO I RASVJETA

Biljke u dnevnim prostorima su pozitivna i poželjna dekoracija koja umiruje, osvježava i unosi dašak prirode u vaš dom.

Svjetlo je također veoma važan element – odaberite uvijek više manjih rasvjetnih tijela: tako ćete ih moći kombinirati.

 

7. FINAL TOUCH: OSOBNOST

Najvažniji element vlastitog doma, radnog mjesta ili nekog javnog prostora svakako je ono što ga čini različitim od ostalih. Ono po čemu ga pamtite, karakterizirate i zbog čega ga volite. Kad uređujete vlastiti dom, sjetite se da će četiri ugla tog prostora biti mjesto vaših svakodnevnih trenutaka, sjećanja, uspomena. Prikupljajte ih i njima ispunite prostor. Crtate li, svirate, igrate nogomet? Isprintajte omiljene note, objesite medalje, skice ili crteže u vaš prostor. Postavite okvire i zaigrajte se vlastitim fotografijama da vas podsjete na lijepe trenutke uvijek kad ih pogledate. Možete ih čak rastaviti u više dijelova i od jedne ili više fotki stvoriti zanimljivu kompoziciju, ili napravite cijeli niz fotografija složenih u vremensku liniju.

 

P. S. Ne zaboravite ogledala, ona mogu biti zanimljiv dodatak prostoru ukoliko ih pažljivo upotrijebite…

 

Sretno s (pre)uređenjem!

Više u kategoriji: Arhitektura

A. Vlaić, mag. ing. arh.