Apolitični

7. izdanje Avvantura Film Festivala Zadar

Ove subote, 20. kolovoza, u Lapidariju zadarskog Narodnog muzeja svečano je otvoreno sedmo po redu izdanje Avvantura Film Festivala Zadar & Filmforum Zadar Matchmaking-a.

Grad Zadar svojom je kontinuiranom kulturno i zabavnom ponudom i ovoga ljeta dokazao zašto je osvojio titulu Top destinacije 2016. godine, a u revijalnom tonu nastavio je i ove subote kada je službeno otvoreno sedmo izdanje Avvantura Film Festivala. Festival će se održavati u razdoblju do 26. kolovoza na čak sedam lokacija – Kraljevski vinogradi u Petrčanima, otok Ugljan, Benkovac, Biograd na Moru, Sv. Filip i Jakov te mjesto Kali.

Avvantura film festival prvi je hrvatski festival koji osnovni fokus usredotočuje na europsku koprodukciju. Od 2014. godine festival ima pojačanje u industrijskom programu te je u sklopu Filmforum Zadar Matchmaking-a za publiku spremio bogati edukativni i networking program u suradnji s domaćim i stranim filmskim parterima.

 

Osnivač Avvantura Film Festivala, Sergej Stanojkovski, od začetaka ovog projekta, kao osnovni cilj navodi poticaj mladih redateljskih nada te koprodukcija, pa će takav slučaj biti i ove godine, navode iz organizacije.

Stanojkovski je kao posebnu čast festivalu naveo premijerno prikazivanje filma „Glory” bugarskog redateljskog dvojca Kristine Grozeve i Petra Velčanova. Nakon što su prošle godine osvojili Grand Prix na Avvanturi, Grozeva i Velčanov na ovogodišnje izdanje festivala stigli su nakon što im je film prikazan na festivalu u Locarnu.

Zadar će tako narednih nekoliko dana posjetiti poznati filmski redatelji poput Mađara Szabolcsa Hajdua čiji je film „It’s not the time of my life” osvojio Grand Prix na Festivalu u Karlovym Varyima prošlog mjeseca. Na istom festivalu nagradu za najbolju režiju dobio je Slovenac Damjan Kozole za film „Noćni život” čiji scenarij potpisuje Ognjen Sviličić.

Program festivala prikazuje tako još brojne filmske uratke europske kinematografije, ali ono što nas posebno veseli jest sekcija hrvatskih filmova u sklopu koje je čast otvaranja i zatvaranja festivala pripala filmovima „Na plaži” Gorana Škofića i „Ministarstva ljubavi” Pave Marinkovića.

Na otvorenju festivala u Narodnom muzeju publiku je zabavljala mlada glazbena nada Sara Renar.

I ove godine filmovi će se ocjenjivati u tri kategorije, a sud o ocjenama donijet će tri žirija. Sedam dana na sedam lokacija, sedmog izdanja Avvantura Film Festivala čini se kao izvrstan odabir za sve filmoljupce hrvatske i europske kinematografije te dobitna kombinacija kulture i zabave za svačiji ukus, pa ne sumnjamo u konačnu uspješnost i ovogodišnjeg festivalskog izdanja.