Apolitični

7. Festival znanosti otvara širom vrata

7. Festival znanosti otvara širom vrata za sve posjetitelje i znatiželjnike u gradu alkara.

U ponedjeljak, 3. listopada u 17 sati, u Alkarskim dvorima će se upriličiti svečanost otvaranja 7. Festivala znanosti – Sinj 2016. I ovogodišnji Festival održat će se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.
Tim povodom u programu Hit radija danas su gostovali predsjednik Organizacijskog odbora festivala Mislav Cvitković, mag. phys. dr. sc. Toni Mastelić i Martin Vrlić, student fizike na Prirodoslovnom matematičkom fakultetu Sveučilišta u Splitu.
Mislav Cvitković, predsjednik Organizacijskog odbora i jedan od utemeljitelja ovog Festivala kazao je kako je osnovni cilj Festivala znanosti promicanje znanja, izvrsnosti, inovativnosti i znanosti kao temeljnih vrijednosti za razvoj društva i gospodarstva u Hrvatskoj i uopće, te približavanje ovih tema sinjskim srednjoškolcima.

7. Festival znanosti

‘Ovih sedam godina na Festivalu je sudjelovalo preko 50 hrvatskih stručnjaka i znanstvenika priznatih u Hrvatskoj i svijetu, ali ove godine imao zaista najbolje od najboljega, što se u ovom znanstvenom pogledu po pitanjima ovih tema može dati. Iako su svjetski priznati znanstvenici, medijski nisu dovoljno prepoznatljivi i naša je želja da ih i na ovaj način predstavimo’, kazao je Mislav Cvitković, istaknivši kako je glavni gost-predavač na ovogodišnjem Festivalu akademik Igor Rudan, koji je nakon Ruđera Boškovića prvi Hrvat član Kraljevskog društva britanske Akademije znanosti.
Rudan je autor i koautor više od 400 znanstvenih radova s područja biomedicine i zdravstva te sedam znanstvenih knjiga. On je hrvatski znanstveni genijalac koji je citiran više od 35 tisuća puta, po čemu je vodeći na svjetskoj top listi najcitiranijih znanstvenika na svijetu.
Uz akademika Igora Rudana na Festivalu znanosti kao gosti-predavači sudjelovat će još akademik Bojan Žgarović, prof.dr.sc. Aleksandra Rađenović, prof.dr.sc. Hrvoje Buljan, doc.dr.sc. Tomislav Portada, dr.sc. Silvije Domazet, dr. sc. Antonio Šiber, prof.dr.sc. Ana Marušić, doc.dr.sc. Matko Glunčić, prof. dr. sc. Neven Sesardić, prof. dr. sc. Anđelko Akrap, dr. sc. Janoš Terzić, dr. sc. Tomislav Domazet-Lošo, dr. sc Silvije Domazet, Zvonimir Mlinarić, student.
Cvitković je naglasio kako su predviđena dva modela predavanja. Tijekom jutra predavači će posjećivati dvije sinjske gimnazije i dvije srednje škole, gdje će izravno u učionicama imati svoja predavanja. Poslijepodne predavanja će biti za ostali dio zainteresirane javnosti i održavat će se u prostoru Alkarskih dvora, a dio u večernjim satima u Havana clubu.


Ovogodišnji Festival bit će zanimljiv i po tome što će ga se moći pratiti i ako se ne dođe u Sinj.
‘Ove godine uveli smo jednu novost, a to je praćenje Festivala preko live strema. Javili su nam se mnoge kolege koji su kazali da iz određenih razloga neće moći doći u Sinj poslušati predavanja, pa smo preko live streama omogućili široj javnosti praćenje Festivala’, kazo je dr.sc Toni Mastelić, dodavši da se sve pojedinosti i praćenje Festivala mogu vidjeti na stranicama www.fzsinj.org.
Uz organizaciju predavanja svjetskih priznatih znastvenika, za srednjoškolce je i ove godine organiziran Znanstveni kviz znanja.
‘Kviz će se održati posljednjeg dana Festivala, u subotu, 8. listopada u 17,30 sati. Pozivamo sve zainteresirane neka nam se jave za sudjelovanje, a najbolji će, uz prigodne poklone dobiti i novčane nagrade’, kazao je Martin Vrlić.
Pored Mislava Cvitkovića, Tonija Mastelića i Martina Vrlića, član Organizacijskog odbora Festivala je i službeno odsutni Mate Jagnjić, također jedan od utemeljitelja festivala.
Izvor i foto: ferata.hr