Apolitični

6G mreže stižu za nekoliko godina. Koje brzine i frekvencije očekivati?

I dok većina operatera još uvijek muku muči s kvalitetnom implementacijom 5G mreža, mnoge kompanije se pripremaju za šestu generaciju, odnosno 6G. Raspon između dviju generacija mobilnih mreža u pravilu iznosi oko 10 godina, da bi koncem tog razdoblja u upotrebu ušla sljedeća. Tako su prve 2G mreže s radom počele 1992. godine, 3G između 2000. i 2003, 4G između 2010. i 2012, da bi prve 5G mreže bile implementirane 2020.

5G mreže i neispunjena očekivanja

I sada, dobre četiri godine nakon uvođenja prvih 5G mreža u SAD-u i Kini, te ponekim europskim gradovima, doseg je još uvijek ograničen, čak i u spomenutim zemljama koje su ih prve uvele. U međuvremenu su u Europskoj uniji mnoge zemlje razvile 5G infrastrukturu, a među njima i Hrvatska, no pokrivenost signalom još uvijek je ograničena uglavnom na gradove, s upitnom kvalitetom signala i mnogim “rupama”.

Drugi problem kod implementacije 5G mreža su prevelika očekivanja. 2019. i 2020. godine smo slušali obećanja o astronomskim brzinama prijenosa podataka, no one i nakon četiri godine jedva da dosežu 1 Gbps u downloadu.

Prema nekim izvorima, u 6G mrežama inicijalna brzina prijenosa podataka trebala bi iznositi 200 Gbps, dok bi frekvencijski spektar trebao preseliti iznad granice od 1 THz (teraherc). LG je lani objavio kako da su prva testiranja uspješno provedena na frekvencijama u rasponu između 155 i 175 GHz, (na razdaljini od 500 metara), dakle tri do četiri puta višim nego u slučaju 5G mreža na milimetarskom valu, odnosno 30 do 40 puta višim od spektra koje koristi većina današnjih 5G mreža. Hoće li na kraju doći do 1THz, ostaje za vidjeti.

Cijeli članak možete pročitati na: mob.hr

Image by u_y7tquuek3t from Pixabay