Apolitični

67. Dubrovačke ljetne igre

Dubrovačke ljetne igre (10. srpnja do 25. kolovoza) ove godine slavi svoju 67. Obljetnicu. Platforma razmjene ideja i novih umjetničkih kreacija kroz gotovo sedam desetljeća postojanja promovira Dubrovnik kao europski kulturni centar.
Festival se održava na ambijentalnim lokacijama barokno-renesansnog grada Dubrovnika, a i ove će godine brojnoj publici predstaviti bogat dramski, glazbeni, baletni, folklorni, filmski i drugi program.
Glazbeni program ovogodišnje manifestacije otvorio je glasoviti tenor Jose Cura koji je u svojstvu dirigenta i solista nastupio na svečanoj ceremoniji otvorenja 67. Festivala, a sljedeće večeri 11. srpnja održao je i solistički koncert ispred crkve sv. Vlaha.

Dubrovačke ljetne igre

U premijernom dramskom programu festivalsku publiku očekuju dva naslova. Dubrovačke ljetne igre pridružuju se obilježavanju 400 godina od smrti Williama Shakespearea postavljanjem Othella u prijevodu Vladimira Gerića i u režiji Ivice Boban. Othella je na Igrama (i na Lovrjencu) 1964. postavio engleski redatelj Stuart Burge, koji je godinu nakon snimio istoimeni film s Laurenceom Olivierom u naslovnoj ulozi.
Kafetarija Carla Goldonija u prijevodu i adaptaciji Frana Čale jedna je od legendarnih predstava zlatnog doba Igara koja se u režiji Tomislava Radića igrala punih deset godina na Gundulićevoj poljani. Na 67. Igrama redatelj Vinko Brešan svoju će Kafetariju, također u prijevodu i adaptaciji Frana Čale, postaviti na Stradun. U dramskom programu publiku očekuju i reprizne izvedbe Dubrovačke trilogije Iva Vojnovića u režiji Staše Zurovca, kao i više dramskih gostovanja.
Za ljubitelje baleta, Dubrovačke ljetne igre u koprodukciji sa Slovenskim narodnim gledališčem iz Maribora pripremaju baletni diptih Preludij za poslijepodne jednog fauna Claudea Debussyja u koreografiji Edwarda Cluga i Carmen Rodiona Ščedrina u koreografiji Valentine Turcu, koji će se, uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra, izvoditi na otoku Lokrumu.
Glazbeni program otvorio je veliko ime – tenor José Cura – kojeg su kritičari često nazivali „četvrtim tenorom” aludirajući na slavna tri tenora, a koji je na svečanom otvaranju u režiji Ivana Miladinova, nastupio kao dirigent i kao pjevač, da bi odmah dan nakon, ispred crkve sv. Vlaha na gala koncertu izveo najljepše arije. U bogatom glazbenom programu dominiraju klavirski recitali i to s najuglednijim domaćim i stranim pijanistima svih generacija. Tako će nastupiti Ivo Pogorelić, Philippe Entremont, Michele Campanella te mladi Andrew Tyson i Aljoša Jurinić, ali i Matija Dedić koji će u Dvoru održati večer posvećenu svom preminulom ocu Arsenu Dediću te nastupiti uz Mateja Meštrovića i poznatog turskog pijanista, skladatelja i pedagoga Hakana Ali Tokera ispred Dvora na koncertu pod nazivom Četiri godišnja doba za tri klavira.

Dubrovnik zove na ljetne igre
To će ujedno biti i svjetska premijera, kako ime daje naslutiti, obrade Vivaldijevih godišnjih doba za tri klavira koju potpisuje Matej Meštrović, a ujedno i rijetka prilika da se na pozornici vide tri klavira. Zbor Hrvatske radiotelevizije nastupit će s dirigentom Tončijem Bilićem u crkvi Male braće, a violinist svjetskog glasa i koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra Roman Simović s pijanistom Ratimirom Martinovićem. Ansambl Bečke filharmonije muzicirat će u atriju Kneževa dvora, baš kao i violinist Davide Alogna i pijanist Alexander Frey te Dubrovački simfonijski orkestar s uglednim dirigentima Amosom Talmonom i Ertugom Korkmazom te solistima: klarinetisticom Marijom Pavlović, fagotistom Pieterom Nuyttenom, violinistom Stephenom Waartsom i violončelisticom Jelenom Očić. Kvartet Henschel nastupio je sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije na završnom koncertu ispred crkve sv. Vlaha.
U sklopu glazbenog programa ove godine festivalskoj publici će se u ciklusu nastupa predstaviti brojne mlade zvijezde, redom laureati prestižnih međunarodnih natječaja, poput pijanista Andrew Tysona, Andrej Gugnin, Inna Firsova Yury Favorin violinista Stephen Waartsa, Alexey Semenenka te hrvatskog umjetnika Aljoše Jurinića.
Uz redovan dramski, glazbeni i baletni program, festivalska publika će moći uživati u bogatoj plesnoj i glazbenoj hrvatskoj folklornoj baštini te odabranim filmskim naslovima, izložbama.

02. KOLOVOZ / UTORAK / 22:00
Ispred Sponze +ULAZNICE
03. KOLOVOZ / SRIJEDA / 22:00
Ispred Sponze +ULAZNICE
04. KOLOVOZ / ČETVRTAK / 22:00
Ispred Sponze +ULAZNICE
05. KOLOVOZ / PETAK / 00:00
Ispred Sponze +ULAZNICE

02. KOLOVOZ / UTORAK / 21:00
Lazareti +ULAZ SLOBODAN
FILM | ODSANJANI
04. KOLOVOZ / ČETVRTAK / 21:30
Ljetno kino Jadran +ULAZNICE
MICHELE CAMPANELLA, GLASOVIR
05. KOLOVOZ / PETAK / 21:30
Atrij Kneževa dvora +ULAZNICE
M. VUKOVIĆ RUNJIĆ: MAKSIMILIJAN I CARLOTA NA LOKRUMU
05. KOLOVOZ / PETAK / 21:30
Otok Lokrum +ULAZNICE
06. KOLOVOZ / SUBOTA / 21:30
Otok Lokrum +ULAZNICE
HRT KINO | MATO VODOPIĆ: TUŽNA JELE
06. KOLOVOZ / SUBOTA / 21:30
Ljetno kino Slavica +ULAZ SLOBODAN
ANYTHING
06. KOLOVOZ / SUBOTA / 21:30
Taraca tvrđave Revelin +ULAZNICE
PISCI NA IGRAMA | MATE MATIŠIĆ
07. KOLOVOZ / NEDJELJA / 21:30
Atrij Kneževa dvora
PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE “IVO DULČIĆ”
08. KOLOVOZ / PONEDJELJAK / 21:30
Atrij palače Sponza +ULAZ SLOBODAN
IVO POGORELIĆ, GLASOVIR
09. KOLOVOZ / UTORAK / 21:30
Atrij Kneževa dvora +ULAZNICE
VEČER POEZIJE | IGOR ZIDIĆ: “SAN LJETNE NOĆI”
10. KOLOVOZ / SRIJEDA / 21:30
Sveti Stjepan u Pustijerni +ULAZ SLOBODAN
OTVARANJE IZLOŽBE I PROJEKCIJA FILMA | IGRE OD ORLANDA
11. KOLOVOZ / ČETVRTAK / 21:00
Atrij palače Sponza