Apolitični

66. Dubrovačke ljetne igre privlače svijet u svoj grad

Barokno-renesansni grad Dubrovnik od 10. srpnja do 25. kolovoza daruje svijetu kulturno-umjetničku manifestaciju „Dubrovačke ljetne igre“ pod okriljem neba na otvorenim pozornicama grada sv. Vlahe.

Riječ je o 66. po redu događanju koje okupljaju na tisuće umjetnika iz Hrvatske i cijeloga svijeta. Umjetnici s pravom tvrde kako je manifestacija najstarija i najuglednija kod nas, zahvaljujući odličnoj organizaciji, vrhunski odabranim gostima i zanimljivim sadržajima.

U sklopu Dubrovačkih ljetnih igara izvest će se više od 70 dramskih, glazbenih, baletnih, filmskih i drugih programa na gotovo 20 ambijentalnih lokacija pred više od 60 000 domaćih i inozemnih posjetitelja. No svaki program, pa tako i ovaj u sebi nosi glavni premijerski dramski naslov, kojeg su odabrali čelni ljudi. Ove godine to je Dubrovačka trilogija Ive Vojnovića u režiji Staše Zurovca koji je odabrao ponajbolje glumce hrvatskog glumišta svih generacija.
Uspješan projekt Pisci na Igrama, ostvaren u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca, nastavlja se i ove godine. Neobarokni balet Opasne veze ponovno je na repertoaru, u goste dolaze i baletani iz Slovenije, a glazbeni dio programa ponudit će i neka svjetski priznata i poznata imena kao što su maestro Ivo Pogorelić, jazzist Gregory Porter, majstor klavira Alexander Kutuzov, slavni Klavirski trio Arensky iz Sankt Peterburga, Vokalni ansambl Antiphonus s Edinom Karamazovim na lutnji i mnogi drugi umjetnici svijeta.

Imena i brojke iz prethodnih godina puno govore, a skorašnje Dubrovačke ljetne igre nastavljaju odličnu tradiciju promoviranja Dubrovnika i Hrvatske kao traženog mjesta za odmor, razonodu i zabavu ljudi iz cijelog svijeta.

Više u kategoriji: Glazba; Kultura

Foto: experience.dubrovnik.hr

D. Šabić, mag. nov.