Apolitični

Ja sam 6387 Jakoslav-David Rojnica

Ja sam 6387 Jakoslav-David Rojnica


SAŽETAK:

Rojnica piše o svom zatvaranju, istrazi, zatvorskoj bolnici i Golom otoku. Zatvoren je 25. svibnja 1978. godine (Dan mladosti) i osuđen 1. studenoga (Dan mrtvih) na 3 (tri) godine! U tim godinama prolazi vrlo, vrlo loše. Osim batina pri isljeđivanju, u bolnici ga dr. Košuljanović liječi elektrošokom. Sudac ga osuđuje na temelju iskaza dvaju svjedoka da im je jedanput dao nekoliko brojeva lista „Nova Hrvatska“, a jednome knjigu Ive Rojnice koju je taj svjedok (prema izjavi) samo pogledao. Gladuje danima i ne želi svjedočiti ništa što bi nekoga moglo stajati zatvora. Začudo uspijeva!

 

Nakon Golog otoka i godine dana slobode, mora u JNA! Piše i o tim danima. Nedugo nakon povratka iz vojske, ženi se i kratko opisuje stresnu situaciju kod poroda kad njegova žena dolazi u smrtnu opasnost, a težak porod ostavlja posljedice na Josipa, njegovo drugo dijete. David je građanin drugog reda sve do rata za slobodu svoje domovine.

Opisuje doprinos svog brata u ratu i nakon rata. Brat Stipe je od prvog dana u redovima specijalne policije i dva puta ranjen jedva izvlači živu glavu.
Već gotovo dvadeset godina Rojnica je zbog nefunkcioniranja pravosuđa u financijskim poteškoćama jer je izostala realizacija pravedne sudske presude. Godinama je bez posla…

O AUTORU:

Majka Ana rodila ga je 18. rujna 1956. god.

U prvim godinama života udisao je čisti zrak Dalmatinske zagore začinjen smiljem i murtelom, učio čitati prva slova, brojeve, Očenaš…

More i Split je ugledao s dvanaest godina. Tu nastavlja osnovno, a kasnije temeljito opće obrazovanje u klasičnoj gimnaziji.

Školovanje na Pravnom fakultetu u Zagrebu s nepune dvadeset dvije godine vlast mu zamjenjuje istražnim zatvorom, zatvorskom bolnicom, a onda i Golim otokom.

Napadačke i obrambene vještine učio je godinu i nekoliko mjeseci na jugu Srbije u JNA koje (vještine) kasnije u životu nije primjenjivao.

Da bi od svog rada živio, bavio se raznim poslovima pa tako prodajom knjiga, suvenira, herbalife proizvoda, uvozom i prodajom automobila, nekretnina…

Pod pseudonimom Emmanuel Trs objavljuje knjigu filozofsko-duhovno-političkog sadržaja pod naslovom „Danas nije kasno.“

Predsjednik je Hrvatskog društva političkih zatvorenika u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Sada mu je preokupacija politika i duhovnost i radi toga više čita nego piše! Više razmišlja, nego misli!