Apolitični

62. Splitsko ljeto – drame, opere, koncerti i izložbe

62. Splitsko ljeto mjesec dana će uveseljavati brojne Splićane i njihove goste koji žele pogledati i aktivno sudjelovati u nekim programskim sadržajima.
Festivalska zastava 62. Splitskog ljeta bit će podignuta 14. srpnja u Galeriji Meštrović nakon čega će, kao prvu festivalsku izvedbu, Opera splitskog Hrvatskog narodnog kazališta premijerno izvesti Puccinijevu Turandot. Tako će, po tradiciji, opernom premijerom započeti još jedan splitski ljetni festival kazališta na kojem će sve do 14. kolovoza na četrnaest ambijentalnih pozornica domaći i gostujući ansambli prikazati 38 opernih, dramskih, koncertnih i baletnih izvedbi, a bit će postavljene i tri izložbe. Splitsko ljeto održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, a u organizaciji i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Split.

62. Splitsko ljeto – DRAMSKI PROGRAM


Dramske premijere ovogodišnjeg festivala bit će komedija Buža Živka Jeličića, koja će premijerno biti izvedena u Severovoj ulici 19. srpnja u režiji Zorana Mužića, te Shakespearov Mletački trgovac koji u
Oceanografskom institutu na Marjanu režira Aleksandar Ogarjov, a premijera je predviđena za 9. kolovoza.
Iznimno je velik broj dramskih gostovanja koji predvode Balade Petrice Kerempuha Miroslava Krleže u režiji Georgija Para i produkciji HNK-a u Varaždinu. U Split dolazi i Hoerspiel – mala igra za slušanje i gledanje Pavlice Bajsića, drama Johna Logana Crveno u izvedbi Teatra EXIT, monoopera Dnevnik jednog luđaka u izvedbi Ozrena Grabarića, „Laživac HNK u Šibeniku te Život je čudo Ivice Ivaniševića i Teatra Rugantino. Hvarsko pučko kazalište izvest će Prikazanje života sv. Lovrinca mučenika, dok Slovensko narodno gledališče iz Nove Gorice dolazi s Molièreovim Tartuffeom u režiji Vite Taufera.

OPERNI PROGRAM

U opernom će programu, osim već spomenutog premijernog Turandota, perni ansambl HNK-a Split reprizno vesti Verdijevu Aidu na Peristilu u režiji Krešimira Dolenčića, a u dramskom će programu i ove
godine reprizno na Sustipanu igrati Smij i suze starega Splita Ivana Kovačića.

BALETNI PROGRAM

Na Sustipanu će splitski Balet također izvesti i dvočinku Side to Side i Romeo i Julija u koreografijama Igora Kirova i Dinka Bogdanića.
Balet splitskog HNK-a na Sustipanu će 4. kolovoza praizvesti plesnu predstavu Igora Kirova Na putu na glazbu Johanna Sebastiana Bacha.

62. Splitsko ljeto…


KONCERTNI PROGRAM

U koncertnom programu 62. Splitskog ljeta nastupit će Zagrebački gudački kvartet, Splitski gudački kvartet, gitarist Srđan Bulat, klarinetist Giampiero Sobrino i pijanist Roberto Moretti, Acoustic project, Varaždinski gudački kvartet te Kvartet Papandopulo. Gostujuće plesne predstave bit će Anything Zagrebačkog plesnog ansambla, čije će gostovanje biti ostvareno kroz Plesnu mrežu Hrvatske, zatim Ko to tamo peva beogradskog Narodnog pozorišta u koreografiji Staše Zurovca te Mare nostrum u izvedbi Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

 IZLOŽBE


I na kraju izložbeni program Splitskoga ljeta otvara monografska izložba Đure Sedera u Palači Milesi u organizaciji Galerije Kula. U sklopu ciklusa Umjetnik kod Meštrovića od 27. srpnja u Galeriji Meštrović izlagat će kipar Kažimir Hraste, a dva dana kasnije u Galeriji fotografije u Marmontovoj otvara se i izložba fotografija Lupinizam svjetski proslavljenoga Stephana Lupina.
Najveća umjetnička dostignuća glazbenog i dramskog segmenta Festivala i ove će godine biti nagrađena nagradama Judita čiji je pokrovitelj glavni medijski pokrovitelj Splitskog ljeta, dnevni list Slobodna Dalmacija.