Apolitični

62. POREČKI ANNALE: ‘Stvaramo novu platformu za NFT u Hrvatskoj‘

Izlažu neki od pionira novih tehničkih medija iz Europe. Autor je izložbe Marinko Sudac, a kustosica Dorotea Fotivec Očić

Porečki Annale uvijek iznenadi nekom neobičnom i drugačijom izložbom suvremene umjetnosti. A ove godine za sve sladokusce priprema posebno iznenađenje. 62. Annale posvetilo se Novim tendencijama, ali i svime onime što je ovaj pokret nakon 60-tih i 70-tih godina izrodio do dana današnjeg kao što je fenomen NFT-ja (non-fungible token). Izložba pod nazivom New Fundamental Tendencies otvorena je u Istarskoj sabornici, a moći će se pogledati sve do 18. rujna.

Svoje radove izlažu AutopsiaJon Bress ThogmartinRadomir Damnjanović DamnjanHerbert W. FrankeMyron W. KruegerLucia di LucianoFranco di VitoNato FrascàEdwin MieczkowskiFrieder NakeLev NussbergGiovanni Pizzo i Jorrit Tornquist. Prigodno predavanje održao je Frieder Nake, jedan od pionira kompjuterske umjetnosti, profesor na Sveučilištu u Bremenu, tome kakva nas umjetnost očekuje u budućnosti.

– To je prva kontekstualna izložba NFT-a u Hrvatskoj. Annale se predstavlja sa svojih 62 godine povijesti kao najstarija skupna izložba suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, a ovo je najaktualnija tema danas uopće. Živimo u vremenu kada nas određuje internet i sve ono što se na njemu događa, od društvenih mreža nadalje. U ovom trenutku se na internetu prodaju umjetnine koje su zapravo virtualne. NFT je suvremeni trend tokenizacije slike. To je na neki način mogućnost potpisivanja umjetnina. Izložba omogućuje da vidimo gdje smo sada i da otvori priču kuda idemo, najavljuje nam ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč Snježana Radetić najnoviju izložbu čiji je autor kolekcionar i veliki ljubitelj suvremene umjetnosti Marinko Sudac.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr