Apolitični

50. obljetnica časopisa „Crkva u svijetu”

Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu i Uredništvo „Crkva u svijetu” organiziraju proslavu 50. obljetnice časopisa „Crkve u svijetu” uz prigodnu izložbu, u četvrtak, 17. studenoga, u 17 sati u dvorani Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu.

 

O prošlosti, sadašnjosti i budućnosti „Crkve u svijetu” govorit će: dr. Drago Šimundža, dr. Nediljko Ante Ančić, dr. Ante Mateljan i dr. Mladen Parlov.
„Smrt: kraj ili možda početak” – susret mladih u Splitu
Ured za pastoral mladih i udruga Hrvatsko nadzemlje organiziraju susret mladih na temu: „Smrt: kraj ili možda početak”, u srijedu, 16. studenoga u 20.30 sati u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Gost predavač je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović. Poslije susreta mladi će u procesiji ići u Vukovarsku ulicu upaliti svijeće u čast žrtava stradalih u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata.

50. obljetnica časopisa „Crkva u svijetu“


Split: Glazbena radionica za voditelje, pjevače i svirače
Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije organizira Glazbenu radionicu za voditelje, pjevače i svirače koji sviraju u župnim zajednicama na liturgijskim slavljima i prigodnim koncertima, 18. i 19. studenoga u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Dvodnevna Glazbena radionica sastojat će se od predavanja, teoretskih i praktičnih radionica te okruglog stola gdje će svi sudionici zajedno raspravljati o mjestu i ulozi moderne duhovne glazbe na našim područjima. Voditelji glazbene radionice su: Jacques Houdek, prof. Denis Vasilj, mag. theol. Maja Vasilj, dr. sc. don Mihael Prović i mr. sc. fra Domagoj Volarević.
Program započinje u petak, 18. studenoga u 16.30. Nakon uvodnih riječi organizatora predavanje na temu „Izazovi moderne duhovne glazbe u pastoralu mladih. Glazba od liturgije do koncertnih nastupa” održat će mr. sc. fra Domagoj Volarević (asistent na Katedri liturgike – KBF Split). Potom će o ulozi glazbe u životu čovjeka govoriti Denis Vasilj, prof. (glazbena urednica Laudato TV-a). Predavanje na temu „Interpretacija suvremene duhovne glazbe” održat će Denis Vasilj i Maja Vasilj, mag. theol. (Laudato TV). Nakon kratke pauze, u 18.30 bit će upriličena radionica – obrada zadane pjesme koju će voditi Jacques Houdek. U večernjim satima s početkom u 20.30 bit će održan zajednički koncert i druženje: Jacques Houdek i sudionici glazbene radionice, samo za voditelj(ic)e, pjevač(ic)e i svirač(ic)e sudionike glazbene radionice. U subotu, 19. studenoga u 10 sati je okrugli stol za voditelje glazbenih sastava na kojemu će sudjelovati voditelji glazbene radionice.

Nadbiskupijski stručni skup za vjeroučitelje u školi
Stručni skup za sve vjeroučitelje u školi na području Splitsko-makarske nadbiskupije održat će se u subotu, 19. studenoga u prostorijama Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu (Zrinsko-frankopanska 19), s početkom u 9 sati. Okvirna tema stručnog skupa je: „Vjeronauk u korelaciji s hrvatskim jezikom i književnošću”. Ovaj stručni skup na nadbiskupijskoj razini obvezan je za sve vjeroučitelje u školi u sklopu njihova trajnog usavršavanja. Na skup su pozvani i vjeroučitelji Hvarske biskupije.
Nakon molitve i uvodnih riječi u 9.30 predavanje na temu „Usmjereno čitanje književnih tekstova”održat će dr. sc. Srećko Listeš. U 11.45 uslijedit će drugo predavanje na temu „Izbor i primjena književnih tekstova religiozne tematike u nastavi vjeronauka” koje će održati Vedran Torić, prof. s početkom u 13.15 bit će održana pedagoška radionica: „Modeli usmjerenog čitanja na primjerima Đure Sudete i Dubravka Horvatića” (Silvana Bampa-Listeš, prof. Helena Budimir, prof., Renata Kovačić, prof., Neda Lelas, prof. Žana Majić, prof. Vesna Samardžić, prof. Divna Šušić, prof. Marina Utrobičić, prof. Drinka Bedalov i Vedran Torić, prof.).
Đakonsko ređenje u Splitu

Na svetkovinu Krista Kralja, u nedjelju 20. studenoga u 10 sati u splitskoj prvostolnici sv. Dujma, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić zaredit će za đakone trojicu bogoslova: fra Maria Lemu na naslov splitske Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, a na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije don Gabrijela Kambera i don Luku Stipinovića.