Apolitični

5 znanstvenih činjenica o dobrobiti omega-3 masti, ali i nekoliko nedostataka

Smanjuju rizik od bolesti srca i pomažu kod tjeskobe, no jesu li ti učinci legitimni i postoje li ikakvi nedostaci omega-3 masti ili njihovih dodataka prehrani? 

Smanjuju rizik od srčanih bolesti

Širok niz studija pokazao je vezu između zdravlja srca i omega-3 masnih kiselina. Čini se da te masti imaju pozitivan učinak na različite aspekte zdravlja kardiovaskularnog sustava.

Smanjuju tjeskobu i depresiju

Iako je potrebno više istraživanja o točnoj korelaciji između mentalnog zdravlja i unosa omega-3 masnih kiselina, čini se da postoje jaki dokazi da te masti mogu pomoći u smanjenju depresije i tjeskobe kod mnogih ljudi.

Dobre za zdrave oči

Omega-3, posebno EPA i DHA, igraju važnu ulogu u izgradnji stanične strukture naših očiju.

Promiču prenatalni razvoj i razvoj mozga dojenčadi

Znanstvenici aktivno proučavaju opću vezu između omega-3 i zdravlja mozga, posebno u maternici i tijekom ranog života dojenčadi. Neke su studije pokazale da djeca majki koje uzimaju dodatke omega-3 tijekom trudnoće i dojenja mogu imati bolje sposobnosti mentalne obrade od nasuprot djece majki koje ne uzimaju omega-3 dodatke u trudnoći.

Sporo kognitivno opadanje

Zbog veze između omega-3 masnih kiselina i općeg zdravlja mozga, možda nije iznenađenje da neka istraživanja podupiru tvrdnje da te masti mogu usporiti kognitivni pad prema starijoj životnoj dobi.

Nedostaci omega-3 dodataka

Liječnici općenito preporučuju da većinu ili sve omega-3 masne kiseline treba dobivati iz izvora hrane. Kuhana ili pečena riba (ne pržena) u tom je smislu najbolji izvor omega-3, zajedno s drugim ranije spomenutim namirnicama.

Omega-3 dodaci kao što su riblje ulje ili ulje jetre bakalara, nude mnoge od istih prednosti kao i dobivanje ovih masti putem izvora hrane. Ovi dodaci općenito se smatraju sigurnima kada se uzimaju u umjerenim količinama. Međutim, postoji nekoliko mogućih nedostataka koje treba razmotriti.

Rizik od krvarenja

Postoje neki pokazatelji da dodaci omega-3 mogu pojačati učinke lijekova protiv zgrušavanja krvi

Potencijalne interakcije s drugim lijekovima

Mogu postojati štetne interakcije između dodataka omega-3 i lijekova koji se uzimaju za krvni tlak, kontrolu rađanja i mršavljenja.

Opće nuspojave

Neki korisnici dodataka omega-3 primijetili su opću nelagodu povezanu s njima. To može uključivati ​​žgaravicu, mučninu i proljev. Druge nuspojave omega-3 dodataka koje su neki primijetili uključuju riblji okus i loš zadah, zajedno s osipima u nekim slučajevima. Osobe s alergijama na plodove mora također bi se trebale posavjetovati sa svojim liječnikom prije uzimanja dodataka ribljem ulju.

Treba li na koncu uzimati dodatke omega-3?

Omega-3 su neophodne za rast stanica i cjelokupno zdravlje, te ih je ključno uključiti u normalan unos prehrane.

VRLO VAŽNA NAPOMENA

Informacije sadržane u ovom članku nisu namijenjene kao zdravstveni ili medicinski savjet, već su samo obrazovne i informativne. Savjetovanje s liječnikom ili drugim kvalificiranim zdravstvenim djelatnikom u vezi s bilo kakvim pitanjima koja imate o vlastitom zdravstvenom stanju, uvijek je prva i najbolja te nadasve preporučena opcija.

Izvor: Cnet

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay