Apolitični

„5 do 12” sutra u 21 sat na Sustipanu

„5 do 12” naslov je novog baletnog naslova koji će se ponovno izvesti u sklopu programa Ohridskog ljeta 12. kolovoza s početkom u 21 sat.
Predstavu potpisuje ugledni makedonski baletni koreograf, međunarodne karijere, Igor Kirov koji je istaknuo uoči premijere kazao:
– U načelu nisam koreograf koji voli jako verbalno filozofirati o svojim djelima. Uvijek želim da publika sama uđe u moj svijet, te da se gledatelji sami pronađu u onome što vide. Stoga će isto tako biti i ovoga puta, u ovom mom novom apstraktnom viđenju jedne nove boje mog života… život kocaka ispunjenih bojama, prelivenih energijom, pokrenutih glazbom i otplesanih s ljubavlju. Život je kocka koja se okreće i kotrlja, a nakon što padne – sami odlučujemo hoćemo li prihvatiti ishod ili ne. Živjeti u vremenu gdje se kocke bacaju ili padaju točno u 5 do 12, a ponekad i u 5 poslije 12, znači da trebamo uvijek biti spremni na sve. Upravo tako je i ovoga puta u ovom mom svijetu kocaka i boja. Maštao sam o savršenosti 12 kocaka u 12 scena s 12 plesača, koju nikada nisam mogao dobiti jer taman kada bih pomislio „postigao sam je” – sve bi se srušilo poput kule od karata i ponovno sam započinjao novu igru mog života nazvanu jednostavno 5 do 12.
Iz izjave je jasno kako Kirov nema aspiracija suvislo govoriti o svom stvaralaštvu, već prepušta publici da ga sama predstavlja kroz vlastiti doživljaj viđenog djela kojem su nazočili. Ta činjenica jasan je poziv ljubiteljima baleta, ali i onima koji to žele postati, na susret s Kirovim životom predstavljenim u baletu 5 do 12.
Koreograf Igor Kirov postavio je balet na glazbu Kirila Dzajkovskog te u suradnji s baletnim ansamblom splitskog teatra. Imena splitske kazališne baletne scene koja je Kirov izabrao za uprizorenje njegova života pokretom su: Irina Čaban Bilandžić, Leona Sivoš, Matea Milas, Korana Bilan, Simona Caputo, Nikol Marčić, Katerina Kuznjecova, Romulus Dimache, Mihai Mezei, Ivan Boiko, Mircea Munteanu, Askhatbek Yusupuhanov, Artjom Žusov i Aleksandar Korijakovski.
Više u kategoriji: kultura
Foto: HNK Split
Jelena Perko, mag. oec.